torstai 8. syyskuuta 2016

Leikkaako lanttu? Kestääkö kaali? Ole tarkkana kuin porkkana!Pitkä pöytä notkuu ihania värejä ja monen muotoisia asioita. Kuusivuotias esikoululainen pohtii arvioiden, minkä kasviksen esittelisi muille päiväkotilaisille kohta alkavassa sadonkorjuutilaisuudessa. Mieleen tulee vihannes-laulu. Kukas se muuttuikaan punaiseksi suuttuessaan? Täydellisen pyöreä kaali erottuu joukosta ja valitsen sen. Onpas se painavakin!
Lapsuudessani kasvikset; vihannekset, hedelmät ja marjat näkyivät lautasella ja kuuluivat lastenlauluissa. Se oli aikaa, jolloin päivittäinen ruoasta saatava ravintosuositus ilmaistiin vielä ympyränmuotoisena. Kasviksia oli saatavilla joka aterialla ilman sen suurempaa vouhottamista – ja silti käytiin omenavarkaissa! 2000-luvulla vihreät asiat lautasella saivat särmää ja suosituksia alettiin esittää kolmion muodossa. Kasvikset muuttuivat trendikkäiksi ja sosiaalisen median kanavat täyttyivät värikkäistä asetelmista - silmäkarkeista.
Kasviksia on pidetty pääosin aina terveellisinä, sillä ne sisältävät kuituja, vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita sekä antioksidantteja ja flavonoideja. Aina silloin tällöin kasvisten ”pahis” PERUNA on boikotissa, mutta kas kuinka se maistuukaan niin hyvälle tillin ja voin kanssa kesällä! Oma ruokasääntöni kuuluukin, että kaikkea voi ja pitää syödä, mutta kohtuus kaikessa!
Nykyisen työni kautta olen saanut mahdollisuuden tutustua monipuolisesti satakuntalaiseen ruoantuotantoon ja tuottajiin. Vaikka olen aina ollut kasvisten ystävä ja jopa suurkuluttaja, niin yhä useammin ja entistä monipuolisemmin lautaseltani löytyy lähellä tuotettuja vihanneksia, juureksia ja marjoja. Onhan aito maku tuore, raikas ja puhdas!
Ruokatrendejä, -dieettejä ja –suuntauksia on moneen makuun ja hyvä niin. Monessa kasvikset näyttelevät yhä suurta roolia. Vaikka kasvikset elivätkin loppujen lopuksi sulassa sovussa kellarin pimeässä nurkassa, en olisi kuusivuotiaana arvannut, että kaalikin voi 2010-luvulla olla superfoodia!

Sillai kai? 
Ansa

Tämän blogisarjan kirjoittajat toimivat Satakunnasta – Sikses parasta -hankkeessa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti