maanantai 19. joulukuuta 2016

Läheisyys ja lähiruoka kuuluvat jouluun

Jouluna syömme yhdessä ja hyvin. Kun perheemme kokoontuu muutaman päivän päästä joulupöytään, on siinä monia samoja ruokia, joita oli jo lapsuuden jouluina. Perinteiset jouluruuat ovat aina olleet lähiruokaa, koska niiden raaka-aineet on ennen tuotettu itse. Joulupöydässämme pitää olla ainakin imellettyä perunalaatikkoa, porkkanalaatikkoa, sallattia, salaattia sekä piimä- ja maitojuustoa. Siihen kuuluvat myös kinkku tai kalkkuna, graavattu siika sekä lohi ja tietenkin pakasteherneet.

Selvennyksesi sallatin ja salaatin ero: Perinteisen sallatin raaka-aineet ovat porkkana, punajuuri ja sipuli – muita raaka-aineita ei tarvita, paitsi tietenkin punaiseksi värjättyä kermavaahtoa päälle. Salaatissa on  oman maakunnan ruukkusalaattia, kurkkua sekä tomaatteja.

Punajuuren, porkkanan ja myös lantun viljely on keskittynyt vahvasti Satakuntaan. Myös sian- ja kalkkunanlihan osalta olemme maamme tärkeimpiä tuotantoalueita. Meillä on oman meijerin omassa maakunnassa tuotettua maitoa ja piimää. Kalojen osalta pitää olla tarkempi, jotta löytää lähellä kalastettua tai kasvatettua. Tätä helpottaa kalatiskin alkuperätaulu.

Tänä vuonna on puhuttu paljon proteiinikasveista ja markkinoille on tullut monia uusia jalosteita. Maakunnan omassa superruoassa - pakasteherneessä - olisi ainesta myös paljon monipuolisempaan käyttöön. Meille tuodaan ja resepteihin lisäillään mitä erilaisempia tuontipapuja. Meiltä hernettä taas viedään ruokakulttuuristaan tunnettuun Italiaan, jossa sitä arvostetaan erinomaisen laatunsa ja makunsa vuoksi.

Herne ei tietenkään pitkään markkinoilla olleena tuotteena ole trendikäs, kuten uutuudet. Voisin tässä haastaa Sikses parasta -hankkeen keittiöammattilaiset kehittelemään uusia reseptejä pakasteherneelle. Minusta se kuuluu joulupöydässä kinkun ja kalkkunan rinnalle.


Sillai kai? Timo

Tämän blogi-sarjan kirjoittajat toimivat Satakunnasta - Sikses parasta -hankkeessa. 

1 kommentti:

  1. Jouluruoat ovat kyllä oiva perinteisyyden mittari. Tuntuvat niin tutuille nuo sortit. Pitääpä itsekin napata herneet oppilaitospäiviin. Nuorilta, alan opiskelejiolta voisi tulla hyviä ideoita.

    VastaaPoista