tiistai 26. marraskuuta 2019

Vastuullisuustrendi nousi esiin Euroopan suurimmilla ruokamessuilla


Anuga-ruokamessut järjestetään joka toinen vuosi Kölnissä, Saksassa, ja se on maailman suurin ruoka-alan messutapahtuma. Vuonna 2019 messut houkuttelivat paikalle noin 7 500 näytteilleasettajaa ja yli 170 000 messukävijää. Tänä vuonna Anuga-messut juhlivat lisäksi 100-vuotista historiaansa. Suomalaisia ruoka-alan yrityksiä messuilla oli tänä vuonna näytteilleasettajina 17 kappaletta.

Messuilla selkeimmin näkyvissä oleva elintarvikealan trendi oli ajatus vastuullisesta ja ekologisesta ruuasta. Eläinperäisille tuotteille löytyi runsaasti vaihtoehtoja: lihaa, kalaa, voita, maitoa, juustoa, jäätelöä ja kananmunia korvaavia kasvipohjaisia tuotteita markkinoille tarjoavia yrityksiä tuntui löytyvän miltei joka messuhallista. Useimpien kasvipohjaisten proteiinituotteiden raaka-aineena oli käytetty hernettä, soijaa, papuja tai vehnäproteiinia, mutta myös harvinaisemmista raaka-aineista - esimerkiksi herkkusienistä, auringonkukan siemenistä, merilevästä ja jakkihedelmästä (jackfruit) -  jalostettuja lihaa korvaavia proteiinituotteita oli esillä.

Vastuullisuuden teemat näkyivät sekä monenlaisten ilmastoystävällisten tuotevaihtoehtojen kirjona että myös perinteisempien yritysten brändeissä ja viestinnässä. Useat liha-alan toimijat korostivat messuosastoillaan muun muassa eläinten hyvinvointia, tuotantoketjun läpinäkyvyyttä ja tuotannon kestävyyttä varsinkin naudanlihan kohdalla. Vastuullisuus nousi esiin myös pakkausmateriaaleissa: ekologisuudesta nähtiin esimerkkejä muovin määrän vähentämiseen pyrkivissä lihapakkauksissa, pahvisissa pakkausratkaisuissa ja helposti pakkauksesta irrotettavana ja kierrätettävänä erillisenä muovikalvona.

Ruuan vastuullisuusteemat nousivat messuilla esille monessa yhteydessä, esimerkiksi pakkauksissa.

Ekologisuuden ja vastuullisuuden lisäksi messuilla esiin nousevia trendejä olivat kuluttajien kasvava kiinnostus yksilöllisiin, terveyttä ja hyvinvointia edistäviin ruokavalintoihin, välipalatuotteiden edelleen kasvava kysyntä sekä pienten brändien ja start-up -yritysten kiinnostavuuden nousu kuluttajien keskuudessa. Kiinnostus uusia ruokainnovaatioita, pieniä elintarvikealan start-up -yrityksiä, luomua ja paikallisesti pienissä erissä tuotettua lähiruokaa kohtaan kasvussa, sillä nämä mielletään eettisemmäksi ja yksilöllisemmäksi kuin ”bulkkituotanto”. Tämä kiinnostus on kannustanut myös suurempia yrityksiä luomaan uusia, pienen yrityksen tuotteilta vaikuttavia brändejä ja tuotesarjoja.

Suurin osa suomalaisista yrityksistä oli tänä vuonna messuilla mukana Business Finlandin pystyttämillä Food from Finland -messuosastoilla. Satakuntalaisista elintarvikealan yrityksistä messuilla näytteilleasettajana oli Apetit Ruoka Oyj. Apetit esitteli messujen trendien mukaisesti vegepitsaansa sekä uutuustuotteena lanseerattuja vegaanisia, soijattomia ja gluteenittomia paneroituja kukkakaali- ja parsakaalinugettejaan. Monet muut suomalaiset yritykset brändäsivät tuotteitaan arktisuudella ja puhtaudella, ja kaura oli raaka-aineena näyttävästi esillä.

Suurin osa suomalaisista yrityksistä oli messuilla näyttävästi esillä Food from Finland -osastolla.

Mitä muuta uutta kuuluu elintarvikealalle? Seuraa uusimpia innovaatioita ja tule mukaan elintarviketeollisuuden kestävälle muutospolulle seuraamalla INNOKIERTO-hankkeen nettisivuja! Nettisivuilta löytyy lisää materiaalia monista asiantuntijatilaisuuksista Suomesta ja ulkomailta sekä tiedot ja ilmoittautumisohjeet hankkeen tuleviin tapahtumiin. Nähdään hankkeen tilaisuuksissa!

Sillai kai?
Maiju


Tämän blogin kirjoittaja toimii biotalouden asiantuntijana Satafoodissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti