perjantai 10. tammikuuta 2020

Miltä kuulostaa Satakunta Gastro Drive −satakuntalainen maistelumenu matkailijoille?

Matkailu kasvaa globaalisti noin viiden prosentin vuosivauhtia. Myös Satakunnassa tehdään hartiavoimin töitä sen eteen, että saisimme oman siivumme näistä tulovirroista. Seutukunnissa mietitään, että millä me voisimme erottautua valtavasta matkailumarkkinasta?

Ehkä vastaus on yksinkertaisempi, kun me luulemmekaan. Ruoka. Sitä meillä on, ja paljon. On pottua, tomaattia, sallattia, kaalia, kakkoa ja pinaattia, possua, broileria ja ankkaa, on yrttejä, vihanneksia, nakkeja ja paljon lihaa. Uskaltaisin väittää, että Satakunnassa kasvaa ja kasvatetaan kaikkia niitä raaka-aineita, mitä Suomessa vaan voi.

On isoja liha-alan ruokakonserneja ja pienempiä artesaaniruokapajoja, joissa pannaan aitoa satakuntalaista olutta. Meillä on vahvaa ja perinteistä alkutuotantoa sekä puutarhatiloja, tavanomaisesti tai luomuna viljeltyjä.

Meillä on paljon myös palveluliiketoimintaa: kahviloita, gastropubeja, tavernoja, ravintoloita, suurtalouskeittiöitä, BnB-paikkoja, hostelleja, hotelleja, mökkejä, ohjelmapalveluyrityksiä, tilamyymälöitä, tehtaanmyymälöitä ja vilkkaita toreja.Satakunnassa on myös joka kesä Suomen kovimmat festivaalit ja maamme yhteiskunnallisen keskustelun tärkein foorumi järjestetään meillä. Unohtamatta niitä muita matkailijoita, jotka tuovat yli 300 miljoonaa euroa tuloa meille vuosittain.

Maakunnassa on runsaasti raaka-aineita, jalostavia elintarvikeyrityksiä, lukuisia ravitsemisliikkeitä ja saamme vuosittain maakuntaan vieraaksi koko suomalaisen yhteiskunnan kerman ja ruokaa arvostavat festivaalivieraat sekä muut matkailijat. Markkinoiden kohdeyleisö on käytännössä valmiina, tuotteet vaan pitäisi saada tykö sekä asiakkaiden tietoisuuteen ja ostettavaksi.

Vedän Satakunnan ammattikorkeakoulussa matkailun kehittämishankkeita ja tällä hetkellä −kuinkas sattuikaan, on työn alla satakuntalaisten ruokareittien suunnittelu ja ruokamatkailun kehittäminen.

Tavoitteenamme on, että tulevaisuudessa saisimme matkailijat pysähtymään lähiruokapaikoissamme. Jotta he löytäisivät maakuntamme helmet, meidän pitää yhdessä tehdä paikkojen näkyvyydelle jotain. Kohteita ei puutu.

Matkailijat voisivat mennä esimerkiksi Kokemäelle Anttilan tilalle mehuja ja marjoja ostamaan, Huittisten Vanhaan Pappilaan lähiruokalounaalle, Tuiskulaan Härkälän tilamyymälään kurkkuja ja tomaatteja hakemaan, Lapin ja Huittisten Kivikivikylän tehtaanmyymälöihin ostoksille, Kauttuan Jokisaunalle Pyhäjärven ahvensoppaa syömään, Säkylän kalasatamaan ja kesätorille ostoksille, Mattilan marjatilalle viiniostoksille, Leineperin Savipakariin lähilihaburgereita syömään, Merikarvian Eljas Santan kalasavustamoon kalakaupoille, Krookan kryssiin kalapöytään syömään tai Korsuretkien villiruokaa tarjoaviin tapahtumiin. Jokaisella ruokatoimijalla on verkkosivut ja sosiaalisen median kanavat käytössä, mutta yhteistä markkinointia ja valmiita reittivaihtoehtoja, olisi hyvä tehdä, että paikkojen löydettävyys ja näkyvyys lisääntyisi.


Ideani on, että jokainen ruokayrittäjä tarjoaa ensi kesänä ruokalistallaan sesongin ajan vähintään yhtä, täysin satakuntalaisista raaka-aineista valmistettua ruoka-annosta tai maistelupalaa. Nämä ruoka-annokset saisivat käyttöön ”Satakunta Gastro” -merkin, joka takaa raaka-aineiden lähilaadun. Samalla voisimme koota yhteen paikkaan tietoa kaikista maakunnassa auki olevista tilamyymälöistä ja toreista. Ja toki myös muista ruokaan liittyvistä tapahtumista. Lähtisittekö te mukaan tällaiseen? Työni puolesta, tässä julkisesti ”huittisten hulluna” lupaan, että teen teidän kanssanne tämän asian mahdolliseksi.

Näistä vierailukohteista ja ravintoloista voitaisiin koostaa esimerkiksi Satakunta Gastro Drive −maistelumenu, minkä matkailijat voisivat suorittaa autolla paikasta toiseen ajaen. Gastro Drive -kokonaisuudessa voisi jokainen osallistuva yritys tarjota maisteltavaksi oman tuotteensa, kuitenkin niin, että tuote tai annos on satakuntalaista alkuperää. Gastro Drive -passeja voisi ostaa verkosta ja jokaiselta osallistuvalta yritykseltä ja se sisältäisi tietyn määrän pienehköjä, tapastyyppisiä ruoka-annoksia tai maistelupaloja. Passiin voisi lisätä muitakin toimintoja, esim. erikoisalennuksia. Miltä tämä teistä kuulostaisi, voisiko tällainen viedä ruokaisaa ilosanomaamme eteenpäin ja tuoda meille lisää asiakkaita ja näkyvyyttä?


Ja kun saamme kotimaisilta vierailtamme positiivista palautetta ruuasta ja reiteistä, voimme laajentaa tätä ulkomaalaisille matkailijoille. Kuis kommmeeta se si jo olis?

Soile Vahela, Satakunnan ammattikorkeakoulu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti