keskiviikko 8. huhtikuuta 2020

Nyt on aika suosia paikallista ja ihan oikeasti!




En muista koskaan elämäni aikana kokeneeni tällaista kevättä. Jokainen viikko on tuonut aina jotain uutta. Olisitko vielä viime vuonna uskonut, että lähes koko maa on kiinni ja Uusimaa on vieläpä eristetty muusta maasta… Ja että työt tehdään etänä, ja koska lapsi on kotona, aamiainen ja lounaskin on suunniteltava ja valmistettava jossain välissä. Kaupassakaan ei uskalla käydä kuin kerran viikossa ja aina jännittää löytyykö sieltä kaikki tarvittava.

Onneksi kaikkea on löytynyt aina jossain muodossa. Satakuntalaisia, ja ylipäätään kotimaisia elintarvikkeita on ollut vielä hyvin tarjolla niin kaupoissa kuin REKO –lähiruokaringeissä. Mutta Food Service –sektorilla tilanne on synkkä ja tulevaisuus on mustien pilvien peitossa. Kun rajatkin ovat sulkeutuneet, niin saammeko enää ensi kesänä ja syksynä suomalaisia marjoja ja tuoreita kasviksia? Entä jos muuallakin maailmassa maatiloilla on pula työntekijöistä, pysähtyykö tuonti ensi talvena, kun ei ole tarpeeksi tuotteita ja vähää määrää ei tänne pohjoiseen kannata kuskata?

Suomessa elintarvikeomavaraisuus ja huoltovarmuus ovat vielä hyvällä tasolla. Mutta nyt on se oikea hetki tukea paikallista ja suomalaista tuotantoa! Kun eurot jäävät omalle alueelle ja samalla tuotannon on kasvettava, niin samalla varmistamme sitä, että ensi keväänäkin on paikallista ja kotimaista ruokaa tarjolla.

Haastan kaikki ostamaan tänä pääsiäisenä paikallisia ja kotimaisia raaka-aineita sekä tuotteita. Motivoidaan koko ruokaketju, alkutuotannosta jalostukseen, kasvuun ja varmistetaan, että eurot eivät karkaa muualle.

Sillai kai,
Marko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti