keskiviikko 28. elokuuta 2019

20-vuotias ruokaketjun kehittäjä; Satafood

Elokuun puolessavälissä Satafood Kehittämisyhdistys ry vietti 20-vuotisjuhliaan yhdessä asiakkaiden, henkilöstön ja muiden sidosryhmien kanssa Huittisten Kuninkaisissa. Kutsuvieraita oli paikalla yli sata henkilöä.




Juhlassa maakuntajohtaja Asko Aro-Heinilä korosti puheessaan, että Satakunnan elintarvikestrategiassa painotetaan vahvasti ruokaketjun kasvua nyt ja tulevaisuudessa. ”Satakunta tuottaa vastuullisesti parasta ruokaa”. Maakunnassa on vahvaa alkutuotantoa ja menestynyttä kuluttajalähtöistä elintarvikejalostusta. Myös maakunnan bio- ja kiertotalouden kehittämisohjelma sisältää monia ruokaketjun kannalta merkittäviä kiertotaloutta edistäviä mahdollisuuksia. 

Virallisen ohjelman lopuksi kuulimme Satarehu Oy: hallituksen puheenjohtajan varsin konkreettisen kuvauksen ko. yrityksen menestyksestä kovin kilpailulla siipikarjarehu markkinalla. Hän kertoi myös siitä, miten kova ammattitaito ja riskinotto ruokaketjussakin tuo parhaimmillaan alueelle työtä ja hyvinvointia.
Ohjelmapuolen kruununa oli saksofonisti Jukka Perkon ja pianisti Mikael Myrskogin huikeat esitykset.




Satafood on voittoa tavoittelematon yhdistys, jonka jäsenenä on ruokaketjun yrityksiä pääasiassa Lounais-Suomen alueelta – erityisesti Satakunnasta. Yritystoimeksiantojen lisäksi Satafood on toiminut vuodesta 1999 lähtien yli 100:ssa kehittämishankkeessa, joskus yksin, mutta nykyisin yhä useammin yhdessä alan muiden kehittäjien kanssa.

Yksi suurimmista käynnissä olevista hankkeista on Suomi syö Satakunnasta – Sikses parasta lähiruokaa -hanke, jossa on mukana myös ProAgria Länsi-Suomi ja Pyhäjärvi-Instituutti. Tavoitteena on parantaa satakuntalaisen ruoan tunnettavuutta ja tuoda esille alueen jalostavia yrityksiä sekä tuottajia maakunnan sisällä ja sen ulkopuolella. Lisäksi parannamme yritysten ja tuottajien verkostoitumista.

Satafoodin tiimissä toimii tällä hetkellä 14 henkilöä, joilla on laajaa ruokaketjun ja biotalouden osaamista. Lisäksi Satafood on hyvin verkostoitunut hankkeissa alueen muiden osaajien, kuten esimerkiksi Satakunnan AMK:n, Pyhäjärvi-Instituutin, ProAgrian, Prizztechin ja Turun Yliopiston kanssa.
Uskon, että Satafood pystyy osaamisellaan yhdessä kumppaniensa kanssa edesauttamaan ruokaketjun toimijoiden menestystä myös seuraavina vuosina ja vuosikymmeninä. Tärkein resurssi on osaava ja motivoitunut henkilöstö. 

Koko Satakunta, Varsinais-Suomi ja Pirkanmaa – ja laajemminkin Ruokaketju – ovat tärkeä osa alueen elinvoimaisuuden ja positiivisen kehityksen vahvistamista. Joskus on kiva katsoa vähän taaksepäin ja miettiä menestymisen perusteita, mutta sitten nopeasti pitää katse taas kääntää kohti tulevaa, ja miettiä miten parhaiten voimme auttaa ruokaketjun toimijoita menestymään alueellamme. Siitä hienona esimerkkinä juuri tämän blogin julkaisija, Suomi syö Satakunnasta – Sikses parasta lähiruokaa -kehittämishanke.



Sillai kai!?

Jari Lehmusvaara
Toimitusjohtaja, Satafood Kehittämisyhdistys ry

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti