perjantai 9. elokuuta 2019

Herkullinen grillivege maistuu myös lihansyöjälle sellaisenaan tai lisukkeena

Grilliruoka kuuluu kesään, eikä sen aina tarvitse olla raskasta ja lihaisaa, vaan myös kevyempi ruoka ja herkulliset kasvikset valmistuvat helposti grillissä. Grillivartaat ovat jo monta vuotta kuuluneet kesäisiin suosikkeihini niiden monipuolisuuden ja helppouden vuoksi. Vartaisiin voi laittaa mitä ikinä keksikään ja niitä on helppo soveltaa erilaisiin ruokavalioihin. Niitä on myös mukava napostella ja vartaisiin on kiva yhdistellä erilaisia makuja ja värejä.

Erilaiset kasvikset, vihannekset ja juurekset valmistuvat grillissä kätevästi myös folioon käärittynä, eivätkä näin pääse palamaan niin helposti. Ne sopivat erinomaisesti lisukkeeksi tai pääruoaksi vartaiden tavoin.

Tätä vegeteemaista postausta varten lähdin kiertelemään paikalliseen markettiin grilliherkut mielessä. Löysin ostoskoriin säkyläläistä tilliä, nippusipulia ja tomaattia, huittislaista varhaisperunaa ja kesäkurpitsaa, naapurimaakunnasta olevaa närpiöläistä paprikaa, Lapinlahdella kotimaisesta maidosta valmistettua grillijuustoa sekä espoolaista kaurafraichea.



Päätin tehdä grillivartaita ja valitsin vartaille kaveriksi hyviä hiilihydraatteja sisältävän perunan, joka pitää hyvin nälkää ja on täyttävää.

Koska rakastan erilaisia kastikkeita ja soosseja, ensiksi valmistin kasviksille dipin jääkaappiin tekeytymään. Tämä ohje sopii myös täysin vegaaneille.

Sikses paras dippikastike kasviksille

Tarvitset:

200 g    Kaurafraichea
2 tl        Paprikamaustetta
2 tl        Sitruunapippuria
1 rkl      Grillimaustetta
1 rkl      Sokeria
noin korkillinen omenaviinietikkaa

1.    Sekoita kaikki aineet keskenään tasaiseksi.
2.    Laita jääkaappiin maustumaan vähintään 15 minuutiksi.
3.    Nauti vasta grillattujen kasvisten kanssa!

Vegevartaat


1 kpl        Kesäkurpitsaa
1 nippu    Nippusipulia
1 kpl        Keltaista paprikaa
1 kpl        Punaista paprikaa
1 rasia      Miniluumutomaatteja
200 g       Grillijuustoa

Marinadi:

1-2 dl    Ruokaöljyä
1 tl        Maustepippuria
1 rkl      Basilikaa
1 rkl      Grillimaustetta

1. Valmista ensin marinadi sekoittamalla kaikki siihen tulevat ainekset keskenään.
2. Viipaloi vihannekset sopivan kokoisiksi ja laita maustumaan marinadiin. Kuutioi juusto.
3. Kokoa vartaat laittamalla niihin tasaisesti kaikkia aineksia.
4. Grillaa kunnes vihannekset ovat pehmenneet.

Vinkki: Jos käytät puisia grillitikkuja, ne kannattaa liottaa vedessä ennen käyttöä, jotta ne eivät syty niin herkästi palamaan.

Vinkki 2: Juustot kannattaa sijoittaa vartaiden päihin, koska ne eivät tarvitse niin kuumaa ja pitkää kypsymisaikaa kuin esimerkiksi paprika tai kesäkurpitsa.



Varhaisperunat grillissä
Tarvitset:
•    Satakuntalaisia varhaisperunoita
•    Kelta- ja/tai valkosipulia
•    Ruokaöljyä
•    Mausteita maun mukaan (esimerkiksi tuoretta tilliä ja merisuolaa)

1. Huuhtele perunat ja pilko sipulit.
2. Lorauta kulhoon reilusti öljyä ja lisää joukkoon mausteet sekä sipuli. Sekoita tasaiseksi.
3. Lisää marinadin joukkoon perunat ja sekoita.
4. Ota marinoidut perunat kulhosta ja kääri sopiva määrä perunoita nyytiksi folioon. Toista.
5. Grillaa hyvässä hiilloksessa pieniä perunoita noin puoli tuntia.

HUOM! Pienet perunat kypsyvät nopeammin kuin isot. Myös grillin lämpötila vaikuttaa kypsymisaikaan. Kypsyys kannattaa varmistaa esimerkiksi haarukalla painamalla.



Ateria sai paljon kehuja kanssa ruokailijoilta, vaikka kaikki pöydän ääressä olivatkin vannoutuneita lihansyöjiä!

Aina on hyvä sää grillata!
Sillai kai?

Senni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti