Tänä keväänä pääsin mukaan Turun kauppakorkeakoulun Bugs
& Brands hankkeeseen ja aloitin sirkkoihin tutustumisen. Olen nyt maistanut
sirkkoja kuivattuna, paistettuna, friteerattuna, suklaassa, pähkinöiden seassa,
salaatissa, keksissä ja kohta myös yrteissä, sillä lannoitin juuri yrttejäni
sirkka-lannoitteella. Oma suosikkini oli ehkä kuvan sirkkasalaatti, jossa oli
siis paistettuja sirkkoja perussalaatin proteiinilisänä.
Olen tarjonnut kaikkia näitä herkkuja myös kolmen sukupolven
taloudessamme ja kaveripiirissäni. Mielenkiintoista on ollut seurata miten ne
uppoavat eri ikäryhmille. Lopputulemani on, että kyllä tuo maisteluvalmius
taitaa olla enemmän luonne, kuin ikäkysymys, sillä yli kahdeksankymppiset
vanhempani maistelivat sirkkoja suurella mielenkiinnolla, lapsetkin maistoivat,
kun se on ollut meillä vähän niin kuin tapana. Mutta oman ikäluokkani
kaveripiiristä ei maistajia ilmoittautunut.
Hankkeen tavoitteena on tietysti lisätä sirkkojen kulutusta
ja saada sirkat mahdollisimman monen ruokapöytään. Mutta mikä sinut saisi
maistamaan sirkkoja ja ottamaan ne osaksi, jos ei nyt ihan joka päiväistä, niin
vaikka kuukausittaista ruokavaliotasi?
Sillä onhan sirkkojen syömisessä monia etuja.
Sirkka on ekologinen, sillä sen ravintona voidaan käyttää
mm. kasvihuonetuotannossa syntyvää kakkoslaatua ja sirkka pystyy hyödyntämään
ravinnon erinomaisesti.
Sirkka on mainio proteiinilisä senioreille, sillä siinä on
paljon proteiinia pienessä määrässä ja urheilijoille kuivattu sirkka on helppo eväs. Sirkassa on
myös muita hyviä ravintoaineita kuten B vitamiinia.
Eläinproteiiniksi sirkka on myös melko eettinen, sillä
sirkka vaipuu ensin horrokseen kylmässä eikä enää herää riittävän pakastuksen
jälkeen.
Sirkkoja alkaa olla myynnissä hyvin varustelluissa
marketeissa ja sirkkavaunu kiertää ympäri Suomea. vaunusta voi ostaa valmiita sirkka-annoksia,
mutta ei niiden valmistaminenkaan ole kovin vaikeaa, nyt vaan pitää päättää
söiskö vai eikö söis!
Sari Uoti
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti