tiistai 25. kesäkuuta 2019

Söiskö vai eikö söis, siinäpä pulma

Elintarvikeyritysten kanssa pitkään työskennelleenä ja ruokaa harrastavana tulee seurattua kaikenlaisia ruokatrendejä. Joitakin uutuuksia lähtee kokeilemaan suit sait sukkelaan ja toisia taas jää vain seuraamaan. Kun sirkat muutama vuosi sitten ensimmäisen kerran nousivat esiin elintarvikkeena, jäin seuraamaan. Kuvitelmani oli, että ne päätyvät ennen kaikkea rehuksi esimerkiksi kaloille, jotta päästään lähemmäksi niiden luonnollista ravintoa.

Tänä keväänä pääsin mukaan Turun kauppakorkeakoulun Bugs & Brands hankkeeseen ja aloitin sirkkoihin tutustumisen. Olen nyt maistanut sirkkoja kuivattuna, paistettuna, friteerattuna, suklaassa, pähkinöiden seassa, salaatissa, keksissä ja kohta myös yrteissä, sillä lannoitin juuri yrttejäni sirkka-lannoitteella. Oma suosikkini oli ehkä kuvan sirkkasalaatti, jossa oli siis paistettuja sirkkoja perussalaatin proteiinilisänä.


Olen tarjonnut kaikkia näitä herkkuja myös kolmen sukupolven taloudessamme ja kaveripiirissäni. Mielenkiintoista on ollut seurata miten ne uppoavat eri ikäryhmille. Lopputulemani on, että kyllä tuo maisteluvalmius taitaa olla enemmän luonne, kuin ikäkysymys, sillä yli kahdeksankymppiset vanhempani maistelivat sirkkoja suurella mielenkiinnolla, lapsetkin maistoivat, kun se on ollut meillä vähän niin kuin tapana. Mutta oman ikäluokkani kaveripiiristä ei maistajia ilmoittautunut.

Hankkeen tavoitteena on tietysti lisätä sirkkojen kulutusta ja saada sirkat mahdollisimman monen ruokapöytään. Mutta mikä sinut saisi maistamaan sirkkoja ja ottamaan ne osaksi, jos ei nyt ihan joka päiväistä, niin vaikka kuukausittaista ruokavaliotasi?  Sillä onhan sirkkojen syömisessä monia etuja.
Sirkka on ekologinen, sillä sen ravintona voidaan käyttää mm. kasvihuonetuotannossa syntyvää kakkoslaatua ja sirkka pystyy hyödyntämään ravinnon erinomaisesti.
Sirkka on mainio proteiinilisä senioreille, sillä siinä on paljon proteiinia pienessä määrässä ja urheilijoille   kuivattu sirkka on helppo eväs. Sirkassa on myös muita hyviä ravintoaineita kuten B vitamiinia.
Eläinproteiiniksi sirkka on myös melko eettinen, sillä sirkka vaipuu ensin horrokseen kylmässä eikä enää herää riittävän pakastuksen jälkeen.
    
Sirkkoja alkaa olla myynnissä hyvin varustelluissa marketeissa ja sirkkavaunu kiertää ympäri Suomea.  vaunusta voi ostaa valmiita sirkka-annoksia, mutta ei niiden valmistaminenkaan ole kovin vaikeaa, nyt vaan pitää päättää söiskö vai eikö söis!

Sari Uoti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti