Järviwikiin onnistuin tutustumaan vasta aiemmin tänä keväänä
ja heti totesin sen mielenkiintoiseksi tietopankiksi. Sieltä pääsin
päivittämään tietojani Säkylän Pyhäjärvestä (sijaitsee Säkylän, Euran ja
Pöytyän kuntien alueella), jonka pinta-ala on 155 km2 ja keskisyvyys
5,5 m. Samaisesta tietopankista löytyy tieto, että muikku on siirretty
kyseiseen järveen, mutta kanta on nyt omavarainen. Maassamme on muuten 38 muuta
Pyhäjärveä! Toinen mainitsemisen arvoinen tietolähde on kala-atlas, johon en
ollut myöskään aikaisemmin törmännyt.
Muikkukokemukseni perustuvat muikkujen puhkomiseen,
paistamiseen ja syömiseen sekä kuoreiden erottamiseen talvisaaliista pikkulikkana
ja kesänuottauksessa mukanaoloon. Joskus ollaan myös keitelty rantakalakeittoa
muikuista padassa nuotiolla. Tätini oli ekspertti tässä hommassa. Keittoon
laitettiin muuten paketillinen voita!
Miten sitten valmistan muikkuja? Itse karttelen isoja muikkuja.
Ensimmäiseksi puhkon muikut. Tähän vaiheeseen kannattaa ottaa myös lapset
mukaan. Meillä ainakin auttaa syömisprosessissa se, että lapset ovat olleet
mukana valmistamassa ruokaa. Kukapa ei haluaisi syödä itse valmistamaansa
ruokaa. Eipä silti, meillä lapsille kelpaavat niin paistetut muikut kuin
muikkukeittokin. Puhkomisen jälkeen seuraa kalojen huuhtelu ja valutus. Keliaakikkona
leivitän muikut suolalla maustetussa tattarijauhoissa. Sitten ne laitetaan paistumaan
pannulle runsaaseen voihin. Itse käytän teflonpannua, mutta äitini paistaa
muikut valurautaisessa pannussa. Väittänen, että valurautaisella pannulla saa
aikaan kaikkein rapsakammat muikut. Miten muikku sitten syödään? Kokonaisena,
päineen ja pyrstöineen.
Bongasin koululaisille tarkoitetusta opetusmateriaalista
muikun tuntomerkin – muikku murjottaa (alaleuka on yläleukaa pitempi). Nyt ei
murjoteta - syksy on tulossa ja se on muikun kutuaikaa. Mikä onkaan sen
parempaa kuin paistettu mätimuikku. Nam! Mädin lypsämiseen ja sen jalostukseen
voitaneen palata toisella kertaa.
Kuvassa suomalaista kesäistä makumaisemaa parhaimmillaan.
Sillai kai?
Jaana L.
Tämän blogisarjan
kirjoittajat toimivat Satakunnasta – Sikses parasta -hankkeessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti