perjantai 9. helmikuuta 2018

Laskiaispulliin kuuluu kunnolla täytteitä!


Kirkollisten perinteiden mukaan laskiaista vietetään seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä ja laskiaistiistaista on katsottu alkavan pääsiäiseen asti kestävä paasto. Paastoa edelsi hauskanpito sekä tuhdisti syöminen. Suomalaisten talonpoikien laskiaisen viettoon liittyi puolestaan vahvasti mäenlasku. Tulevan kesän pellavan ja hampunkasvua oli mahdollista ennustaa laskun pituudella. Uskottiin, että mitä pidemmäs lasku meni, sitä paremmin pellava seuraavana kesänä kasvoi.

Nykyisin laskiaiseen liitetään talviliikuntariehat ja ruokaperinteistä hernekeitto sekä laskiaispullat. Itselleni ehdoton suosikki laskiaisessa onkin talviliikunta sekä reippailun päätteeksi ansaitut laskiaispullat. Koska meillä on täällä Satakunnassa tällä hetkellä ihan kunnon talvi ja pakkasetkin paukkuvat, on ulkona monenlaisia mahdollisuuksia liikuntaan. Perinteisesti laskiaiseen liitettävän mäenlaskun lisäksi voi esimerkiksi lähteä hiihtämään tai luistelemaan. Mikäs onkaan sen parempaa, kuin reippaan hiihtolenkin päätteeksi nauttia laskiaispullista kera lämpimän kaakaon!

Tähän mennessä olen enimmäkseen nauttinut äitini leipomista laskiaispullista, sillä mielestäni pullan leipominen on ehkä hieman tylsää puuhaa, ja äidin pullat ne vain ovat parhaita! Nyt kuitenkin päätin ryhdistäytyä ja kokeilla, josko onnistuisin leipomaan yhtä hyviä pullia kuin äitini (…tai no lähes yhtä hyviä edes). 

Niinpä etsin äitini pullareseptin ja ryhdyin työn touhuun!

Pullat saatu uuniin asti! Reseptin pikkupullat muuttuivat vähän alkuperäistä suunnitelmaa suuremmiksi..
Perinteisestä hillosta poiketen tein mansikkasurvosta pakkasesta löytyneistä mansikoista. Survoin haarukalla sulaneita mansikoita ja joukkoon laitoin hieman sokeria. 
Valmiit pullat! Hillon lisäksi laskiaispulliin kuuluu kunnolla kermaa! Niin, että pullat ovat hyvin meheviä ja niitä on jo vähän vaikea syödä.


Jos haluat laskiaisperinteitä noudattaen nauttia myös satakuntalaisesta hernekeitosta, löydät sen reseptin täältä.


Sillai kai?
Heidi

Lähde: Jyväskylän yliopiston museo: Laskiainen: https://www.jyu.fi/tdk/museo/laskiainen/las1.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti