Härkäpavut
ovat erinomainen kotimainen kasviproteiinilähde, ja suuren kuitupitoisuutensa
vuoksi se on hyväksi vatsalle. Sesonkiaikaan eli elo-syyskuussa niitä voi
löytyä tuoreena kaupan hyllyltä. Muina aikoina härkäpapua myydään rouheena,
josta falafelit voidaan myös valmistaa.
Kuivattujen
härkäpapujen liotus on helppoa, mutta aika hidasta. Koska syötäväksi
valmistaminen vie aikaa, kannattaa kerralla valmistaa vähän isompi satsi ja
pakastaa sopivan kokoisissa erissä.
Kastikkeeksi
sopii helppotekoinen ja raikas tsatsiki. Falafelit sopivat hyvin kesäiltoihin sellaisenaan
naposteltavaksi, tai vaikkapa uusien perunoiden tai grillikasvisten kanssa.
Falafelit
-
Noin
4 desiä liotettuja härkäpapuja tai härkäpapurouhetta
-
Reilusti
tuoretta korianteria
-
2
valkosipulin kynttä
-
1
sipuli
-
Chiliä
oman maun mukaan
-
2
rkl maissi- tai vehnäjauhoja
-
1
rkl öljyä
-
Puolikkaan
limen mehu
-
Ripaus
suolaa ja pippuria
-
Muita
omaan makuun sopivia mausteita
Pinnalle
-
Öljyä
-
Pellavansiemeniä
Tsatsiki
-
2
desiä turkkilaista jugurttia
-
10
cm pala kurkkua
-
Nippu
tuoretta korianteria
-
1
tl juoksevaa hunajaa
-
Ripaus
suolaa ja pippuria
-
Valkosipulin
kynsi
-
Vähän
limen mehua
Ohje
Jos
käytät kuivattuja härkäpapuja, liota niitä runsaassa vedessä yön yli tai
vähintään 8 tuntia, jotta ne imevät itseensä nestettä ja pehmenevät. Liotuksen
jälkeen huuhtele ne kylmällä vedellä, ja keitä runsaassa vedessä 1-2 tuntia (lisää
vettä keittämisen aikana, jos vettä haihtuu ja pavut eivät peity kokonaan vedellä).
Jos käytät rouhetta, turvota se paketin ohjeen mukaan
Murskaa
pavut kulhossa esimerkiksi haarukan tai sauvasekoittimen avulla tahnamaiseksi.
Silppua yrtit, sipulit ja chili. Lisää joukkoon kaikki ainekset ja sekoita
hyvin. Pyörittele taikinasta palloja öljyttyyn uunivuokaan. Voitele falafelit
öljyllä ja ripottele päälle pellavansiemeniä.
Falafelit
ovat koosta riippuen noin 20 minuuttia 225 asteisessa uunissa. Uunin jälkeen
peitä uunivuoka foliolla ja anna vetäytyä hetki enne syömistä.
Tsatsikia
varten raasta kurkku, ja murskaa valkosipulin kynsi ja sekoita kaikki ainekset
keskenään. Tsatsikin maku paranee, kun sen antaa maustua jääkaapissa hetken
ennen syömistä.
Aino
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti