keskiviikko 26. kesäkuuta 2019

Vegaaniset härkäpapufalafelit kesään


Härkäpavut ovat erinomainen kotimainen kasviproteiinilähde, ja suuren kuitupitoisuutensa vuoksi se on hyväksi vatsalle. Sesonkiaikaan eli elo-syyskuussa niitä voi löytyä tuoreena kaupan hyllyltä. Muina aikoina härkäpapua myydään rouheena, josta falafelit voidaan myös valmistaa.

Kuivattujen härkäpapujen liotus on helppoa, mutta aika hidasta. Koska syötäväksi valmistaminen vie aikaa, kannattaa kerralla valmistaa vähän isompi satsi ja pakastaa sopivan kokoisissa erissä.
Kastikkeeksi sopii helppotekoinen ja raikas tsatsiki. Falafelit sopivat hyvin kesäiltoihin sellaisenaan naposteltavaksi, tai vaikkapa uusien perunoiden tai grillikasvisten kanssa.
 




Falafelit
-          Noin 4 desiä liotettuja härkäpapuja tai härkäpapurouhetta
-          Reilusti tuoretta korianteria
-          2 valkosipulin kynttä
-          1 sipuli
-          Chiliä oman maun mukaan
-          2 rkl maissi- tai vehnäjauhoja
-          1 rkl öljyä
-          Puolikkaan limen mehu
-          Ripaus suolaa ja pippuria
-          Muita omaan makuun sopivia mausteita
Pinnalle
-         Öljyä
-          Pellavansiemeniä
Tsatsiki
-          2 desiä turkkilaista jugurttia
-          10 cm pala kurkkua
-          Nippu tuoretta korianteria
-          1 tl juoksevaa hunajaa
-          Ripaus suolaa ja pippuria
-          Valkosipulin kynsi
-          Vähän limen mehua
Ohje
Jos käytät kuivattuja härkäpapuja, liota niitä runsaassa vedessä yön yli tai vähintään 8 tuntia, jotta ne imevät itseensä nestettä ja pehmenevät. Liotuksen jälkeen huuhtele ne kylmällä vedellä, ja keitä runsaassa vedessä 1-2 tuntia (lisää vettä keittämisen aikana, jos vettä haihtuu ja pavut eivät peity kokonaan vedellä). Jos käytät rouhetta, turvota se paketin ohjeen mukaan

Murskaa pavut kulhossa esimerkiksi haarukan tai sauvasekoittimen avulla tahnamaiseksi. Silppua yrtit, sipulit ja chili. Lisää joukkoon kaikki ainekset ja sekoita hyvin. Pyörittele taikinasta palloja öljyttyyn uunivuokaan. Voitele falafelit öljyllä ja ripottele päälle pellavansiemeniä.
Falafelit ovat koosta riippuen noin 20 minuuttia 225 asteisessa uunissa. Uunin jälkeen peitä uunivuoka foliolla ja anna vetäytyä hetki enne syömistä.
 
Tsatsikia varten raasta kurkku, ja murskaa valkosipulin kynsi ja sekoita kaikki ainekset keskenään. Tsatsikin maku paranee, kun sen antaa maustua jääkaapissa hetken ennen syömistä.


Aino

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti