tiistai 17. joulukuuta 2019

Sikses vilkas vuosi takana

Tuttujen toimijoiden lähiruoka -hanke Suomi syö Satakunnasta -Sikses parasta lähiruokaa on toiminut kohta vuoden. Olemme jatkaneet sikses parasta lähiruokatyötä rinta rottingilla. Tarinat pellonreunalta, keittiöstä ja tapahtumista ovat tavoittaneet kivasti väkeä ja toivottavasti saamme lisäkiinnostusta herätettyä jatkossakin.

Vuosi on ollut vilkas. Someseuraajissamme meillä on uskollinen joukko: yli 1600 seuraajaa - kiitos teille! Se kertoo, että joku kuulee ja näkee Satakunnan lähiruuan ilosanomaa ja tietysti kertoo niistä edelleen.

Somen lisäksi kohtaamisia on ollut myös kasvokkain, esimerkiksi tapahtumissa keskustelu on hyvin välitöntä ja ylpeys oman maakunnan mauista on herkästi aistittavaa. Moni tuntee viljelijän, elintarvikeyrittäjän tai käyttää säännöllisesti jotakin tiettyä satakuntalaista tuotetta.

Tuottajat ja kuluttajat kohtasivat Osta tilalta -päivänä.

Uutisissa satakuntalainen ruokaketju on ollut tänä vuonna monesti upeiden investointien ja onnistumisien kautta. Olemme myös saaneet lukea myös henkilökuvia ruokaketjun toimijoista paikallislehdistä. Yritystarinoita voit lukea myös nettisivuiltamme: Kesän 2019 yrittäjätarinat.

Vahelan luomutila kertoi meille yrityksestään kesällä 2019.

Paljon on myös niitä, joiden lähiruokakäsitys on erilainen. Me hankkeessa viemme tietoutta edelleen myös nuorille, ruoka-alan opiskelijoille. Yllättävää on, että ruoan alkuperää pellolta pöytään ei voi liikaa toistaa tai pitää itsestäänselvyytenä.

Edellisellä hankekaudella valmistunut videomme onkin mitä parhain mainos kertomaan koko ruokaketjustamme. Siinä vilkkaampikin lapsi jähmettyy katsomaan lumoavaa satakuntalaista ruokaketjua. Katso video Youtube-kanavallamme.

Kaiken taustalla toimii aktiivinen työryhmä, jossa jokaisesta toteuttajaorganisaatiosta on edustusta.  Jokainen toimija tuo työryhmään oman näkökulman ruokaketjuun; Satafood, Pyhäjärvi-instituutti sekä ProAgria. Säännölliset tapaamiset rytmittävät hanketyön etenemistä. Tutussa työryhmässä satakuntalaista ruokaa monesta näkökulmasta. Aito ilo lähiruoan parissa on työmme porkkana.

Hankkeemme ydinporukkana toimii työryhmä: Anna, Marko ja Tuuli.

Lisäksi kiitokset saa hankkeen ohjausryhmä ja sieltä nousevat ajatukset ovat meille todella tärkeitä.

Kurkistin myös 2020 trendeihin ja esimerkiksi K-ryhmän ”Näin vuosi 2020 näkyy suomalaisten ruokaostoskorissa” -listassa ensimmäisenä mainitaan ”Arvostus alkuperää kohtaan lisääntyy”. Jatkamme työtä 2020 ja sitä on ilo saada tehdä. 

Katsoessani väliraportteja, vanhoja uutiskirjeitä ja somejulkaisuja, voin vain todeta, ettei tähän pysty yksi ihminen, vaan työryhmä on tehnyt todella upeaa työtä 2019. Tätä tärkeää työtä satakuntalaisen lähiruoan tunnettuuden edistäjänä on ollut todellinen ilo toteuttaa. On osallistuttu valtakunnalliseen koordinaatio hankkeen toimintaan, järjestettyä tilaisuuksia Satakunnassa, vaihdettu kuulumisia eri toimijoiden kanssa, herätelty uudelleen yhteistyötä ja mikä tärkeintä: sydämemme sykkii lähiruoalla.

Sillai kai
Anna Kari, hankkeen vetäjä

Muistitko tämän: ” ’sikses’ on Satakunnan murteen kaunein sana ja se parhaiten kuvaa satakuntalaista mielenlaatua. Sanan sisälle rakennettu hienovarainen negaatio on perinteisesti ollut Satakunnassa ainoa tapa antaa edes vähän positiivista palautetta – sisältäen samalla vihjeen, että aina kuitenkin voi parantaa… Ja kun sana ’sikses’ asetetaan sanan ’parasta’ eteen, eikä perään, kuten perinteisesti, niin silloin koetellaan jo voimallisesti Satakunnassa hyväksyttyjä positiivisuuden ja iloisuuden rajoja. ”- Marko Jori

P.S. Muista, että tilaamalla uutiskirjeemme, kuulet mm. ruoka-alan tilaisuuksista ja koulutuksista ajoissa.  Entä olisiko sinulla joku toive meille hankkeen tekijöille?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti