tiistai 25. kesäkuuta 2019

Söiskö vai eikö söis, siinäpä pulma

Elintarvikeyritysten kanssa pitkään työskennelleenä ja ruokaa harrastavana tulee seurattua kaikenlaisia ruokatrendejä. Joitakin uutuuksia lähtee kokeilemaan suit sait sukkelaan ja toisia taas jää vain seuraamaan. Kun sirkat muutama vuosi sitten ensimmäisen kerran nousivat esiin elintarvikkeena, jäin seuraamaan. Kuvitelmani oli, että ne päätyvät ennen kaikkea rehuksi esimerkiksi kaloille, jotta päästään lähemmäksi niiden luonnollista ravintoa.

Tänä keväänä pääsin mukaan Turun kauppakorkeakoulun Bugs & Brands hankkeeseen ja aloitin sirkkoihin tutustumisen. Olen nyt maistanut sirkkoja kuivattuna, paistettuna, friteerattuna, suklaassa, pähkinöiden seassa, salaatissa, keksissä ja kohta myös yrteissä, sillä lannoitin juuri yrttejäni sirkka-lannoitteella. Oma suosikkini oli ehkä kuvan sirkkasalaatti, jossa oli siis paistettuja sirkkoja perussalaatin proteiinilisänä.


Olen tarjonnut kaikkia näitä herkkuja myös kolmen sukupolven taloudessamme ja kaveripiirissäni. Mielenkiintoista on ollut seurata miten ne uppoavat eri ikäryhmille. Lopputulemani on, että kyllä tuo maisteluvalmius taitaa olla enemmän luonne, kuin ikäkysymys, sillä yli kahdeksankymppiset vanhempani maistelivat sirkkoja suurella mielenkiinnolla, lapsetkin maistoivat, kun se on ollut meillä vähän niin kuin tapana. Mutta oman ikäluokkani kaveripiiristä ei maistajia ilmoittautunut.

Hankkeen tavoitteena on tietysti lisätä sirkkojen kulutusta ja saada sirkat mahdollisimman monen ruokapöytään. Mutta mikä sinut saisi maistamaan sirkkoja ja ottamaan ne osaksi, jos ei nyt ihan joka päiväistä, niin vaikka kuukausittaista ruokavaliotasi?  Sillä onhan sirkkojen syömisessä monia etuja.
Sirkka on ekologinen, sillä sen ravintona voidaan käyttää mm. kasvihuonetuotannossa syntyvää kakkoslaatua ja sirkka pystyy hyödyntämään ravinnon erinomaisesti.
Sirkka on mainio proteiinilisä senioreille, sillä siinä on paljon proteiinia pienessä määrässä ja urheilijoille   kuivattu sirkka on helppo eväs. Sirkassa on myös muita hyviä ravintoaineita kuten B vitamiinia.
Eläinproteiiniksi sirkka on myös melko eettinen, sillä sirkka vaipuu ensin horrokseen kylmässä eikä enää herää riittävän pakastuksen jälkeen.
    
Sirkkoja alkaa olla myynnissä hyvin varustelluissa marketeissa ja sirkkavaunu kiertää ympäri Suomea.  vaunusta voi ostaa valmiita sirkka-annoksia, mutta ei niiden valmistaminenkaan ole kovin vaikeaa, nyt vaan pitää päättää söiskö vai eikö söis!

Sari Uoti

tiistai 18. kesäkuuta 2019

Juhannus ja ruokakauppa - leppoisaa vai pahinta mahdollista operointia?

Ystäväni päivitti sosiaaliseen mediaan kärsivänsä juhannusahdistuksesta. Huvittuneena mietin, että onpa hölmöläisten hommaa stressata moisesta. Kuinka ollakaan, muutamaa päivää myöhemmin havahduin itse pohtivani kuumeisesti, mitä tänä mittumaarina syötäisiin minäkin päivänä sekä mistä, miten ja milloin raaka-aineet hankittaisiin. Tilanne vaati toimintasuunnitelman laatimista.

Kaupassakäynti on nykyisin helppoa kellonajasta riippumatta. Toista oli yli toistakymmentä vuotta sitten, kun parin-kolmen päivän juhlan tarpeet haettiin automarketista torstaina. Tai kun pyöräiltiin mökkikylälle kauppa-autolle – ihan parasta! Liekö peruja tuolta ajalta, että meihin suomalaisiin on iskostunut toimintamalli suorittaa juhannusostokset torstaina, vaikka tarkalleen ottaen kaupassa voisi viettää koko juhannuksen. Minun pääni ei kuitenkaan kestä ajatusta, että joutuisin juhannusaattona operoimaan marketissa.

Maailmalla ruoan verkkokaupasta on tullut arkipäivää. Suomessa verkkokauppa kehittyy hitaasti, ja alueelliset erot ovat suuria. Vuonna 2018 ruoan verkkokaupan osuus Suomen päivittäistavaramarkkinoista oli  0,4 prosenttia. Maaseudulla kauppaketjujen ruoan verkkokauppojen nouto- ja kotiinkuljetuspalveluja on vielä harvakseltaan. Luonnollisesti pääkaupunkiseutu on edelläkävijä. Lapsiperheet ja nuoret ovat suurin yksittäinen ruoan verkkokaupan käyttäjäkunta. Toinen suuri käyttäjäkunta ovat eläkeläiset. Ruoan verkkokauppa tuo helpotusta sekä kiireiseen arkeen että juhlapyhävalmisteluihin. Kuinka houkutteleva ajatus…

Juhannusruokien ostoslista vaikuttaa (ajatustasolla) toimintasuunnitelmassani yksinkertaiselta siihen saakka, kunnes laadin ostoslistan paperille. Varhaisperunaa, silliä, tuoreita varhaisvihanneksia ja -kasviksia, monen eri jalostusasteen lihaa, herkkusieniä, grillijuustoa… Loputon lista ja tässähän oli vasta juhannusaatto! Juhannuspäivän pelastajaburgerin raaka-aineita on samanlainen määrä kuin aaton sapuskoissa. Miten ihmeessä saan kaikki ostokset ostoslistaan järjestykseen niin, että mitään ei jää puuttumaan? 

Alkuperäisen toimintasuunnitelmani mukaan juhannusta edeltävä torstai-iltapäivä on pyhitetty kauppareissulle. Juhannusahdistustasoni noustessa houkutus verkkokaupan käyttämiseen vain vahvistuu. Juhannuksena en sen koommin ruokahifistele.  Sen sijaan nautin. Nautin perinteisestä ruoasta, juomasta, seurasta ja kesästä. Juhannusvalmisteluihini kuuluu vihdan metsästys ja pallogrillin kokoaminen, ei marketissa operointi. Täten klikkaan tarkkaan laaditun toimintasuunnitelmani sähköiseen avaruuteen ja operointivastuun jollekin, joka saa siitä korvauksen. Sillä välin metsästän täydellistä rauduskoivun tuuheista oksista syntynyttä vihtaa ja ihailen kympin pallogrilliä.

Mikäli minulle tulee tarve päästä kauppaan, lataan puhelimesta mobiilisovelluksen ostoslistan älykärryihin. Iisiä!
 
Stressitöntä juhannusta ja hulvatonta oloa!
Sillai kai?
Tuuli

maanantai 3. kesäkuuta 2019

Kesällä suuntana Okra ja mökki


Moikka!



Kesä on alkanut ja sen myötä myös kesätyöt. On aika ottaa koulukirjat pois repusta ja vaihtaa tilalle kesän työvälineet. Tietokone, kamera, vihko ja kynä ideointia varten. Teen vaihdoksen mielelläni, sillä pääsen Sikses parasta –hankkeen myötä kehittämään taitojani viestinnän parissa ja oppimaan uutta.



Kesällä heilun niin kameran edessä kuin takanakin. Päivittelen hankkeen kanaviin tunnelmia tapahtumista ja kursseilta. Tule moikkaamaan minua ja muita tiimin jäseniä paikan päälle esimerkiksi Okraan! Tapahtumat ja erilaiset retket ovat aina olleet kesäni kohokohtia. Istuin alas ja kokosin listan asioista, jotka haluaisin toteuttaa tänä kesänä. Näin voisin muistaa tehdä ne kaikki. Lukaise lista läpi ja ota parhaat vinkit osaksi omia kesäsuunnitelmiasi!


Menovinkit kesälle 2019: 

o   Mene mökille ja tee souturetki saareen 
o   Osta torilta mansikoita 
o   Tee hyvää ruokaa yhdessä ystävien kanssa
o   Syö jäätelö ulkona
o   Käy kesäteatterissa 
o   Nuku yö teltassa 
o   Käy suppaamassa 
o   Vietä päivä paljain jaloin




Aurinkoisina päivinä ei malttaisi olla sisätiloissa. Jos sade kuitenkin yllättää kesälomailijan suunnitelmat, on vinkkini laittaa jalkaan värikkäät sukat ja syödä mansikoita nojatuolissa samalla sadetta ikkunasta katsellen. Ne pelastavat harmaankin päivän!



Kaisa Uusi-Kraapo

ProAgria Länsi-Suomi