Muualla maailmassa on ateriasta maksettava tai tuotava omat
eväät mukaan kouluun.
Suomessa kouluruokailun historia juontaa juurensa vuoteen
1943, jolloin Suomi sääti lain, joka velvoitti kansakoulut tarjoamaan lämpimän
aterian. Siinä vaiheessa ensimmäisistä kouluaterioista oli kulunut jo sata
vuotta. Ruokalistat olivat pitkään lyhyitä sisältäen mm. lihakeittoa,
hernekeittoa tai jotain puuroa. Silloin kun ruoka sisälsi perunoita, joutuivat
oppilaat osallistumaan perunoiden kuorintaan ennen koulun alkamista.
Suomi 100 -juhlavuoden teemana on yhdessä. Kouluruokailusta
juuri annettu suositus korostaakin yhdessä syömistä. Kouluruokailu on silloin
onnistunutta, kun se houkuttelee kaikki syömään. Olemme ainoa maa, joka tarjoaa
kouluruoan osana opetussuunnitelmaa. Ateria on oppimistilanne ja osa opettajien
työtä.
Kouluateria on tärkeä kasvatuksellinen tehtävä. Se luo
hyvinvointia ja uuden oppimista sekä on sosiaalinen tapahtuma, jossa opitaan
vuorovaikutustaitoja. Ruokailulle tulisi antaa myös aikaa ja siihen
pitäisi keskittyä kunnolla. Laadukas ruoka vaikuttaa lasten ja nuorten ruokailutottumuksiin
kasvuiässä ja perehdyttää heitä siihen, miten ravinto vaikuttaa ihmiseen ja
ruoantuotanto ympäristöön.
Uudessa suosituksessa opastetaan käyttämään enemmän vaaleaa
lihaa, kalaa ja kasviksia. Se kuulostaa oikein hyvältä. On erittäin tervetullut
ajatus, että suosituksessa kehotetaan vähentämään punaisen lihan, sokerin ja
suolan käyttöä. Kuten tiedämme, juuri näiden ruoka-aineiden runsas käyttö
aiheuttaa monia kansantauteja kuten esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksia
ja 2-tyypin diabetesta. Kun lapset ja nuoret oppivat jo kouluiässä terveelliset
ruokatottumukset, on sillä suuri merkitys tulevalla elämän polulla.
Kouluissa tulisi entisestään lisätä puhtaan ja terveellisen
lähiruoan käyttöä. Tutkimuksen mukaan kaksi kolmasosaa suomalaisista haluaisi
syödä nimenomaan kotimaista ruokaa. Julkisissa ruokapalveluissa tulisi
kiinnittää huomiota siihen, millaista ruokaa ihmiset haluavat syödä. Se on myös
arvovalinta, millaista ruokaa julkisin varoin hankitaan. On hankala perustella,
miksi keskellä viljapeltoja sijaitseva koulu maatalouspainotteisessa kunnassa
ei hankkisi ruuan aineksia lähituottajilta.
Eduskunta käsitteli hankintalain uudistusta viime syksynä ja
uusi laki astui voimaan tämän vuoden alusta. Uudistettu hankintalaki ei millään
tapaa ole esteenä lähiruoan hankkimiseen julkisissa hankinnoissa. Keväällä
valittavat uudet kuntapäättäjät muun muassa ratkaisevat tulevaisuuden
painotukset julkisissa ruokailuissa.
Sillai kai? Annika Saarikko, keskustan kansanedustaja
Huittisten Sallilan koulun, Pellonpuiston koulun ja Lauttakylän lukion entinen oppilas
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti