Selvennyksesi sallatin ja salaatin ero: Perinteisen sallatin
raaka-aineet ovat porkkana, punajuuri ja sipuli – muita raaka-aineita ei
tarvita, paitsi tietenkin punaiseksi värjättyä kermavaahtoa päälle. Salaatissa
on oman maakunnan ruukkusalaattia,
kurkkua sekä tomaatteja.
Punajuuren, porkkanan ja myös lantun viljely on keskittynyt
vahvasti Satakuntaan. Myös sian- ja kalkkunanlihan osalta olemme maamme
tärkeimpiä tuotantoalueita. Meillä on oman meijerin omassa maakunnassa
tuotettua maitoa ja piimää. Kalojen osalta pitää olla tarkempi, jotta löytää
lähellä kalastettua tai kasvatettua. Tätä helpottaa kalatiskin alkuperätaulu.
Tänä vuonna on puhuttu paljon proteiinikasveista ja
markkinoille on tullut monia uusia jalosteita. Maakunnan omassa superruoassa -
pakasteherneessä - olisi ainesta myös paljon monipuolisempaan käyttöön. Meille
tuodaan ja resepteihin lisäillään mitä erilaisempia tuontipapuja. Meiltä hernettä
taas viedään ruokakulttuuristaan tunnettuun Italiaan, jossa sitä arvostetaan
erinomaisen laatunsa ja makunsa vuoksi.
Herne ei tietenkään pitkään markkinoilla olleena tuotteena
ole trendikäs, kuten uutuudet. Voisin tässä haastaa Sikses parasta -hankkeen
keittiöammattilaiset kehittelemään uusia reseptejä pakasteherneelle. Minusta se
kuuluu joulupöydässä kinkun ja kalkkunan rinnalle.
Sillai kai? Timo
Tämän blogi-sarjan kirjoittajat toimivat Satakunnasta - Sikses parasta -hankkeessa.
Jouluruoat ovat kyllä oiva perinteisyyden mittari. Tuntuvat niin tutuille nuo sortit. Pitääpä itsekin napata herneet oppilaitospäiviin. Nuorilta, alan opiskelejiolta voisi tulla hyviä ideoita.
VastaaPoista