Innostus luonnonyrtteihin tarttuu aina näin kesän korvalla. Itse kerään ja
käytän luonnonyrttejä monipuolisemmin vuosi vuodelta. Mukaan mahtuu hyviä ja
vähän huonompia keruukokeiluja. Tänä keväänä ilmasto on ollut kaikkea muuta
kuin suosiollinen aikaiselle keruukaudelle. Keruuretken voi tehdä omassa
pihassa tai metsässä sekä luvalla naapurin mailla. Jokamiehen oikeuksien
mukaisesti meillä kaikilla on lupa kulkea toisen maalla, yöpyä tilapäisesti ja
kerätä sieniä, marjoja, kukkia ja ruohomaisia kasveja. Lupa on fiksua kysyä
maanomistajalta voimallisempaan luonnontuotteiden keruuseen eli oksien,
kerkkien ja sammaleen keräämiseen.
Nykypäivänä monet puhuvat luonnonyrteistä kreikkalaisperäisellä
sanalla horta. Horta on kreikkaa, ja tarkoittaa villiä vihreää
luonnosta löytyvää syötävää. Luonnonyrtit tai villivihannekset ovat todellista
aitoa lähiruokaa ja varsin ekologista. Viljelypanoksia ei juurikaan tarvita ja
kuljetusmatkaa on vähän tai ei lainkaan. Luonnonyrtit voidaan poimia omasta
pihasta ja ovat lähes ilmaisia.
©Sari Toikkanen |
Luonnonyrtit sisältävät runsaasti antioksidantteina toimivia vitamiineja,
hivenaineita ja flavonoideja. Kuten ruokavaliossa yleensä, kannattaa myös
luonnonyrttien käytössä suosia monipuolisuutta ja vaihtelevuutta.
Rohdosmaisesti vaikuttavia aineita sisältäviä luonnonyrttejä ei suositella
käytettäväksi päivittäin viikkoa pidempään (kamomillasaunio, kultapiisku,
mustikka, puolukka, peltokorte ja siankärsämö). Nokkonen, mesiangervo,
kataja, väinönputki ja koivunlehti voivat taas lisätä virtsaneritystä ja
pitkään käytettynä rasittaa munuaisia. Oksaalihappoa sisältävät kasvit
(raparperi, suolaheinät, ketunleipä ja mustikanlehti) voivat puolestaan
haurastuttaa luustoa ja rasittaa munuaisia. Munuaissairauksia sairastavia
suositellaankin välttämään oksaalihappoa kokonaan. Luonnonyrttien
tunnistuksessa ja käytössä onkin aluksi hyvä pysyä helposti tunnistettavissa ja
turvallisissa kasveissa.
Kymmenen tuttua luonnonyrttiä
Luonnonyrtit ovat kuitenkin oikein kerättynä ihana lisä ruokavaliossa tai
ruoassa ennen kesän sadon kypsymistä. Tässä kymmenen tuttua luonnonyrttiä ja
käyttökohdetta, joiden käyttöön löytää helposti lisätietoa: www.arktisetaromit.fi
- Nokkonen,
kuivattuna ihanaa ohukaisissa
- Pihlaja,
nuoret lehdet juomana
- Maitohorsma,
nuoret versot parsan tapaan
- Koivu,
salaateissa nuorina lehtinä tai tee aineksina
- Kuusenkerkkä,
herkullista siirapiksi keitettynä
- Voikukka,
nuoret lehdet salaateissa
- Vadelma,
hiostettuna teeaineksina
- Poimulehti,
salaateissa nuorina versoina
- Ketunleipä
eli käenkaali, maustamassa esimerkiksi kotijuusto
- Mesiangervo,
jalkahauteissa tai hiostettuna teeaineissa
Moni villivihannes kannattaa hyödyntää nuorina versoina heti alkukeväästä.
Ne rikastuttavatkin ruokavaliotamme ja valikoimaamme ennen varsinaisen
viljellyn satokauden alkua ja samalla lisäämme hyvinvointiamme luonnossa
liikkuen.
Vinkki! Maitohorsman kuivatut lehdet
sopivat mainiosti maustamaan pannukakku- tai ohukaistaikinaa. Annoksen kruunaa
kuusenkerkkäsiirappi. Mikäli siirappia jää syksyyn, on se oiva helpotus yskäiselle.
©Sari Toikkanen |
Kuusenkerkkäsiirappi
5-6 l kuusen vuosikasvaimia eli kuusenkerkkiä
1 kg sokeria
vettä
1 kg sokeria
vettä
- Huuhtele
kerkät. Peitä kylmällä vedellä niin, että ne juuri peittyvät. Anna seisoa
vedessä yön yli.
- Keitä
kerkkiä liotusvedessä noin 2 tuntia sekoittaen koko ajan, ettei seos pala
pohjaan.
- Siivilöi
seos. Nestettä pitäisi olla jäljellä noin 1,5 litraa.
- Lisää
sokeri ja keitä seosta vielä toiset 2 tuntia sekoittaen (kattilan pohjaa
myöten).
- Seos on nyt siirappimaista ja kovettuu vähitellen. Kaada seos kuumennettuihin lasipurkkeihin.
Huom! Kerkkien keräämiseen tarvitaan lupa
maanomistajalta, eli se ei kuulu jokamiehen oikeuksiin.
Sillai kai? Anna
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti