Kuten tiedämme, kevät eteni melko hitaasti ja myös kesä on tänä
vuonna hieman myöhässä. Nyt alkaa kuitenkin olla se aika vuodesta, kun
luonnonyrttejä kannattaa poimia talteen ja hyödyntää esimerkiksi ravintona ja
ruoanlaitossa. Itse en ole ollut mikään luonnonyrttien tietäjä tai suurkerääjä,
mutta tänä keväänä olen skarpannut asian suhteen. Viime kuukausien aikana olenkin
tutustunut luonnonyrttien ihmeelliseen maailmaan. Tässä teillekin oppimani
vinkit – aloittelijan näkökulmasta tosin.
Luonnonyrttien maailmaan tutustumista kirjallisuuden avulla. |
Aivan ensimmäiseksi tutustuin luonnonyrtteihin, niiden
keruuseen ja käyttöön lainaamalla lähikirjastosta kirjallisuutta
aiheeseen
liittyen sekä etsimällä netistä tietoa. Lisäksi pääsin myös tapaamaan paikallista
yrttiyrityksen omistajaa, jolta sain vielä lisäoppia. Luonnonyrtit ovat
äärimmäisen ravintorikkaita ja niissä on vitamiineja hurjat määrät. Esimerkiksi
kuusenkerkissä on paljon C-vitamiinia, flavonoideja, kalsiumia, kaliumia ja
magnesiumia. Monia luonnonyrttejä voi käyttää suoraan sellaisenaan, vaikka salaattien
joukossa, mutta yrttejä voi myös säilöä esimerkiksi kuivaamalla. Kuivaaminen
onkin yrttien pääsääntöinen säilömistapa ja se on tehtävä heti keruun jälkeen.
Joitakin yrttejä, kuten nokkosta, on myös mahdollista ryöpätä ja sen jälkeen
pakastaa.
Luonnonyrtit ovat lähiruokaa parhaimmillaan
Tiedonhankinnassa yllätyin siitä, että ravinnoksi kelpaavia
ja ruoanlaitossa hyödynnettäviä yrttejä löytyy luonnosta aivan valtava määrä.
Yksi lainaamista opaskirjasista (Viettelevät villiyrtit) esitteli yli 30
luonnonyrttiä erilaisine resepteineen. Opin myös muun muassa sen, että
siankärsämöä on mahdollista käyttää keittojen mausteena! Kannattaa kuitenkin
aina selvittää, miten luonnonyrttejä voi käyttää ravintona ja kuinka paljon tai
usein. Lisäksi kannattaa olla tarkkana, ettei kerää myrkyllisiä lajikkeita.
Ensikertalaisen on siis hyvä ottaa jokin opaskirja mukaan keruureissulle – ainakin
jos aikoo kerätä tuntemattomampia yrttejä.
Voikukassa kannattaa suosia pyöreälaitaisempia lehtiä. |
Löysin myös paljon mielenkiintoista nippelitietoa yrttien
keräämiseen ja käyttöön liittyen. Voikukissa sahalaitaiset lehdet ovat kaikista
kitkerämpiä, joten niitä ei kannata kerätä. Koivunlehtiä sen sijaan ei
suositella diabeetikoille niiden nopean verensokeria alentavan ominaisuuden
vuoksi. Niin ja ennen kaikkea, luonnonyrtit ovat puhdasta lähiruokaa
parhaimmillaan – niitä voi löytää ihan omalta takapihalta!
Yrtteihin tutustumisen jälkeen suuntasin lähimetsään sillä
ajatuksella, että löytäisin yrttejä kerättäväksi. Otin varoiksi kirjastosta
lainaamani opaskirjasen mukaan, jos yrttien tunnistaminen käykin metsässä
haastavaksi. Mukaani tarttui kuitenkin ensimmäisellä reissulla vain tuttuja ja
turvallisia lajikkeita: nokkosta, voikukanlehtiä ja maitohorsmaa. Sen lisäksi,
että mukaani tarttui muutama yrtti, sain myös aimo annoksen liikuntaa ja
ulkoilmaa lähimetsässä samoillessani. Luonnonyrttien keräily voikin olla myös
mieluisa harrastus.
Voikukanlehteä smoothien joukkoon! |
Keruureissun jälkeen muistelin vielä, mitä yrteille pitikään
seuraavaksi tehdä. Nokkonen kuivumaan, maitohorsmille huuhtelu ja voikukista
keskiosa pois sekä myös niille huuhtelu. Pikkusiskoni hieman epäileväisenä
ihmetteli puuhaamistani keittiössä, mutta vakuutin hänelle homman olevan täysin
hanskassa ja yleisesti rikkaruohona pidetyn voikukan toimivan tulevan
välipalasmoothiemme yhtenä ainesosana äärimmäisen hyvin. Kaikki keräämäni yrtit
päätyivätkin lopulta käyttöön ja makunystyrätkin suhtautuvat niihin yllättävän
lempeästi. Totesin, että tätä hommaa kannattaa siis toteuttaa jatkossakin.
Seuraavaksi suunnitteilla olisikin ottaa hieman suurempi ja
haastavampi askel eteenpäin. Vuorossa ovat kuusenkerkät ja niistä
kuusenkerkkäsiirapin valmistaminen. Sen jo ainakin tiedän, että kuusenkerkkiä
kerätessä pitää muistaa kysyä maanomistajalta lupa. Siirapin valmistaminen on
sen sijaan vielä hepreaa – lopputulosta odotellessa siis.
Tässä vielä oppimani vinkit aloittelijoille:
- Tutustu luonnonyrtteihin ja niiden käyttöön netin tai lähikirjaston kirjavalikoiman avulla.
- Kun lähdet luontoon, kerää vain yrttejä, jotka varmasti tunnistat. Myrkyllisiäkin lajikkeita nimittäin löytyy.
- Kerää yrtit mahdollisimman puhtaista paikoista – vältä esimerkiksi isojen teiden pientareita.
- Totuttele makuun vähitellen – alkuun vain muutama luonnonyrtti esimerkiksi salaatin tai smoothien joukkoon.
- Ja ennen kaikkea, nauti uuden oppimisesta sekä uusista makuelämyksistä!
Sillai kai? Heidi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti