maanantai 11. kesäkuuta 2018

Tervetuloa maalle!


Mikä on maaseutumatkailua? Mikä on kaupunkimatkailua? Virallisesti kaupunki-maaseutu -luokitus on paikkatietopohjainen luokitus, jossa Suomen alueet luokitellaan seitsemään alueluokkaan. Satakunnassa luokituksen mukaan maakunnan kaakkois- ja eteläosat ovat ydinmaaseutua. Länsirannikolla ja maakunnan keskiosissa on kaupungin kehysaluetta sekä ulompaa ja sisempää kaupunkialuetta, joita ympäröi kaupungin läheinen maaseutu. Pohjois-Satakunta on kokonaan ydinmaaseutua tai harvaan asuttua maaseutua. Kuntaliitosten myötä Satakunta on mainio esimerkki siitä, kuinka saman kunnan alueella voi olla sekä kaupunkimaisia että maaseutumaisia alueita. 

Maalaisjärjellä miellän asian niin, että mikäli matkustan Ali-Ketolan tilalle Kokemäelle, on se idyllisintä maaseutumatkailua. Mikäli taas yövyn Rauman keskustan hotellissa, olen kaupunkimatkailija. Vai olenko? Tästä pääsemmekin maaseutumatkailun käsitteeseen. Maaseutumatkailu on maaseudun luontaisiin resursseihin perustuvaa asiakaslähtöistä yritystoimintaa ja sitä käytetään puhuttaessa maaseudun kehittämisestä. Maaseutumatkailu ei ole itsenäinen toimiala, vaan matkailuelinkeinon alatoimiala. Tärkeitä arvopohjia ovat kestävyys, vastuullisuus sekä hyvinvoinnin ja työllisyyden vaaliminen. Maaseutumatkailu edistää paikallistaloutta, työllisyyttä, kulttuuriperintöä – aivan kuten lähiruoka, oltiinpa sitten Raumalla tai Kokemäellä. 

Maatilamatkailuun kuuluu idyllinen maaseutunäkymä eläimineen ja vilja- ja öljykasvipeltoineen. Satakunnassa tähän idylliseen näkymään kuuluu lisäksi juures- ja vihannespellot sekä vankka maatalousrakentaminen. Satakunnan halki virtaava Kokemäenjoki, maakunnan pohjoisosien luontomatkailumahdollisuudet - vau! Matkailunäkökulmasta katsottuna satakuntalaisten vesistöjen (lähinnä jokien) hyödyntäminen on vielä pientä. 

Totta puhuakseni en koe olevani kaupunkimatkailija missään päin Satakuntaa. Yöpyessäni Raumalla koen olevani maalla. Katson maakuntaa ilmiselvästi siis idyllisten maaseutulasieni takaa. Maalaistyttönä en kuitenkaan koe näkemyksessäni olevan mitään väärää. Tänä kesänä suunnittelin sukeltavani Satakuntaan. Vaikka työni ja harrastukseni puolesta näen ja koen paljon Satakuntaa, en varmasti ole nähnyt ja kokenut kaikkea sitä, mitä esimerkiksi sympaattisilla kylillä on minulle antaa. 

Satakunta on Suomen ruoantuotannon kärkimaakuntia. Upea kotiseutumme on edelläkävijä myös ruokamatkailussa. Puhtaita, aitoja makuja ja upeita tarinoita. Eiköhän heitetä perinteinen satakuntalainen pessimismi nurkkaan ja todetaan yhdessä, että seuraava tavoitteemme on olla maaseutumatkailun kärkimaakunta? 

Tervetuloa Satakuntaan!

Sillai kai?
Tuuli


Satakuntalainen maaseutumatkailun sielunmaisena Ali-Ketolan tilalla Kokemäellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti