keskiviikko 20. kesäkuuta 2018

Juhannus, mittumaari, yöttömän yön juhla

Sadattuhannet suomalaiset matkustavat tänä viikonloppuna mökeille, toivoen kesäistä, tai edes vähäsateista säätä. On aika nauttia keskikesän juhlasta, mittumaarista, jota on vietetty Suomessa alun perin Ukko ylijumalan kunniaksi. Kristinuskon myötä Ukko vaihtui Johannes Kastajaksi ja juhlan nimi juhannukseksi.

Juhannukseen kuuluu lukuisia traditioita: juhannussaunassa viuhuvat vihdat ja vastat, ovien pielet koristellaan nuorilla koivuilla ja saaristossa tanssitaan salkojen ympärillä. Moni juhannuksen perinteistä on rantautunut Suomeen Ruotsista, jonne ne taas ovat kulkeutuneet esimerkiksi Saksasta. Juhannuskokkokaan ei ole vain meidän suomalaisten perinne – itseasiassa eri kokoiset kokot ja nuotiot kuuluvat keskikesän (tai maapallon eteäisellä puoliskolla oltaessa keskitalven) juhlallisuuksiin lähes kaikissa maailman kolkissa.

Teetkö juhannusvihtasi itse, vai haetko valmiin torilta? 
Tänä vuonna juhannuskokko saattaa tosin jäädä polttamatta, sillä pitkään jatkuneen kuivuuden vuoksi metsäpalovaroitus on voimassa koko eteläisessä Suomessa, myös Satakunnassa. Tilannetta kannattaa tarkkailla ilmatieteenlaitoksen verkkosivuilta, jonne metsäpalovaroitustilanne päivittyy. Kokon tunnelmallisen loimun voi korvata tänä kesänä vaikkapa juhannustaioilla.

Ruoka on olennainen osa suomalaista juhannusta. Uudet perunat, silli ja grilliherkut täyttävät juhannksen herkkupöydät. Grilliin kannattaa sujauttaa perinteisten pihvien ja makkaroiden lisäksi myös kasviksia: kukkakaali, tomaatti, varhaiskaali ja kurkku sopivat kaikki kesälautaselle myös grillattuna! Herkuttelun kruunaavat kotimaiset mansikat, joita löytyy jo kaupoita ja mansikkatilojen omista puodeista.

Kesäisten grillireseptien myötä Sillai kai –blogin väki toivottaa lukijoilleen maukasta ja sikses parasta juhannusta!

Mansikkasesonki on juuri alkamassa!
Grillatut kurkut

avomaankurkkua (myös tavallinen kurkku käy)
mausteöljy:
2rkl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria
mausteita maun mukaan, esim. sitruuna, valkosipuli, hunaja, tuore minttu ja/tai korianteri, chili

Leikkaa kurkuista sopivia paloja ja sivele niiden pinnat mausteöljyllä. Mausteöljyyn voit valita omat suosikkimausteesi. Grillaa niin, että kurkut saavat väriä, mutta eivät muutu mössöksi.

Grillatut kurkut ja kukkakaali kelpaavat niin lisukkeiksi kuin pääruuaksi.
Kukkakaalipihvit

kukkakaalia (yhdestä kaalista tulee 2-3 pihviä)
öljy
suola ja pippuri
mausteöljy

Leikkaa kaaleista suuret ”pihvit”, murut ja yli jääneen kaalin voi lisätä esimerkiksi salaatin joukkoon.
Sivele kukkakaalit mausteöljyllä ja paista, Kukkakaalit kaipaavat kypsyäkseen kurkkuja pidemmän paistosajan, mutta pihvit saavat silti jäädä hieman rapeiksi.

Varhaiskaaliveneet

varhaiskaali
öljy
mausteet maun mukaan 
(feta ja korianteri)

Leikkaa kaali lohkoiksi tai kiekoiksi, riippuen kaalin koosta. Iso kaali on helpompi leikata kiekoiksi.
Voit käyttää maustamiseen samaa mausteöljyä kuin kurkkujen kohdalla, tai tai paistaa kaalit vain öljyssä. Valmiiden kaalien päälle voi ripotella halutessaan fetaa ja korianteria sekä muita mausteita oman maun mukaan.

Varhaiskaali maistuu esimerkiksi grillipihvin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti