Viime vuonna kansallisilla ja
kansainvälisillä markkinoilla toimivat ruoka-alan toimijat julkaisivat ruokatrendinsä
vuodelle 2019. Trendiennusteet poikkesivat toisistaan hieman, mutta päälinjat näinä
kestävän kehityksen aikoina ovat hyvin samanlaiset. Selkeitä nousijoita
kiinnostavina pidettyihin ruokaan liittyviin uusiin palveluihin ja tapoihin
ovat flexaus, ympäristönäkökulmat sekä hyvinvointiin liittyvät kulutustavat ja
-tottumukset. Tulevaisuudessa valmiiden ruokaratkaisujen kasvua tukevat
ruokatrendit kasvattavat suosiotaan ja ei aikaakaan, kun Suomessakin yleistyy ravintoloissa
soolopöydät sinkuille.
Lipase tätä! Härtelö on mainio innovaatioesimerkki siitä,
että kasvipohjaisten tuotteiden trendi kasvaa nopeasti.
|
Huoli ja keskustelu
ilmastonmuutoksesta on läsnä kaikkialla.
Elintarvikealan yritykset kehittävät hiki hatussa biopohjaisia
pakkauksia tuotteilleen. Ruoantuotannon on oltava hiiltäsitovaa ja vesi on
vanhin voitehista. Muutokset väestössä ja väestön ikääntyminen eivät välttämättä
heilauta ruokatrendejä lyhyellä aikajaksolla, mutta pidemmällä
tarkasteluvälillä muutokset ovat merkittäviä. Samaan aikaan kotitalouksen
ostovoima kasvaa. Aika monta monessa, ottaen huomioon siis koko ruokaketju.
Lempiaiheeni luomu on myös
vuodesta toiseen ruokaketjun ilmiö. Luomun kasvun taustalla ovat erityisesti
kuluttajatrendit sekä uudet tuotteet. Lähiruoka on jo vakiinnuttanut paikkansa
kulutustottumuksissa. Keskusteluissa nousee esille
termi ruokaturvallisuus ulkomaisen salmonellalihan aiheuttaessa ruokakohuja.
Suositaanhan nyt vain kotimaista ja paikallista?
Erään ruokatrenditutkimuksen
mukaan tänä vuonna raaka-aineista suomalaisia kiinnostaa eniten valmiiksi
perattu kalatiskin kala sekä marjat. Ostoskoriin näyttäisi päätyvän myös
pienpanimoiden oluet, raakamakkarat ja sokerittomat rahkat. Himosienestäjän
silmiin osui trendiennakointi, että sienet ovat jälleen lyömässä läpi pitkän
tauon jälkeen. Ja terve peruna! Allekirjoittanut tuulettaa, sillä pottu is
back!
Ruoan parissa seikkaillaan myös
tulevaisuudessa. Seikkailuja on erilaisia. Miltä kuulostaisi makumatka suomalaiseen
metsään tai aasialainen katukeittiö, kun ulkona pakkanen paukkuu? Vain mielikuvitus
on rajana! Tärkeää on tiedostaa miltä syömisen hetkellä tuntuu, tunnustella aistejaan
ja vaalia seikkailun jälkeistä olotilaa. (Tässäpä hyvä illanistujaisvinkki
kaveriporukoille!) Syöminen ei ole enää vain pelkkä suorite, vaan elämykset ja
sosiaalinen syöminen (ml. safkan ja paikan somekelpoisuus) istuvat kanssasi
pöytään nyt ja tulevaisuudessa.
Sillai kai?
Tuuli
Kukkia käytetään nyt ruoissa ja juomissa paitsi koristeina myös makua antavina raaka-aineina. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti