perjantai 22. helmikuuta 2019

Ruokatrendien aallonharjalla


Viime vuonna kansallisilla ja kansainvälisillä markkinoilla toimivat ruoka-alan toimijat julkaisivat ruokatrendinsä vuodelle 2019. Trendiennusteet poikkesivat toisistaan hieman, mutta päälinjat näinä kestävän kehityksen aikoina ovat hyvin samanlaiset. Selkeitä nousijoita kiinnostavina pidettyihin ruokaan liittyviin uusiin palveluihin ja tapoihin ovat flexaus, ympäristönäkökulmat sekä hyvinvointiin liittyvät kulutustavat ja -tottumukset. Tulevaisuudessa valmiiden ruokaratkaisujen kasvua tukevat ruokatrendit kasvattavat suosiotaan ja ei aikaakaan, kun Suomessakin yleistyy ravintoloissa soolopöydät sinkuille.

Lipase tätä! Härtelö on mainio innovaatioesimerkki siitä, että kasvipohjaisten tuotteiden trendi kasvaa nopeasti.











Huoli ja keskustelu ilmastonmuutoksesta on läsnä kaikkialla.  Elintarvikealan yritykset kehittävät hiki hatussa biopohjaisia pakkauksia tuotteilleen. Ruoantuotannon on oltava hiiltäsitovaa ja vesi on vanhin voitehista. Muutokset väestössä ja väestön ikääntyminen eivät välttämättä heilauta ruokatrendejä lyhyellä aikajaksolla, mutta pidemmällä tarkasteluvälillä muutokset ovat merkittäviä. Samaan aikaan kotitalouksen ostovoima kasvaa. Aika monta monessa, ottaen huomioon siis koko ruokaketju. 

Lempiaiheeni luomu on myös vuodesta toiseen ruokaketjun ilmiö. Luomun kasvun taustalla ovat erityisesti kuluttajatrendit sekä uudet tuotteet. Lähiruoka on jo vakiinnuttanut paikkansa kulutustottumuksissa. Keskusteluissa nousee esille termi ruokaturvallisuus ulkomaisen salmonellalihan aiheuttaessa ruokakohuja. Suositaanhan nyt vain kotimaista ja paikallista?

Erään ruokatrenditutkimuksen mukaan tänä vuonna raaka-aineista suomalaisia kiinnostaa eniten valmiiksi perattu kalatiskin kala sekä marjat. Ostoskoriin näyttäisi päätyvän myös pienpanimoiden oluet, raakamakkarat ja sokerittomat rahkat. Himosienestäjän silmiin osui trendiennakointi, että sienet ovat jälleen lyömässä läpi pitkän tauon jälkeen. Ja terve peruna! Allekirjoittanut tuulettaa, sillä pottu is back!

Ruoan parissa seikkaillaan myös tulevaisuudessa. Seikkailuja on erilaisia. Miltä kuulostaisi makumatka suomalaiseen metsään tai aasialainen katukeittiö, kun ulkona pakkanen paukkuu? Vain mielikuvitus on rajana! Tärkeää on tiedostaa miltä syömisen hetkellä tuntuu, tunnustella aistejaan ja vaalia seikkailun jälkeistä olotilaa. (Tässäpä hyvä illanistujaisvinkki kaveriporukoille!) Syöminen ei ole enää vain pelkkä suorite, vaan elämykset ja sosiaalinen syöminen (ml. safkan ja paikan somekelpoisuus) istuvat kanssasi pöytään nyt ja tulevaisuudessa.

Sillai kai? 
Tuuli 

Kukkia käytetään nyt ruoissa ja juomissa paitsi koristeina myös makua antavina raaka-aineina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti