keskiviikko 30. lokakuuta 2019

Kalkkunasta valmistat ruoat arkeen ja juhlaan, myös kahvipöytään

Loka-marraskuun vaihteessa vietetään valtakunnallista Kalkkunaviikkoa. Viikon tarkoituksena on lisätä tietoa suomalaisesta kalkkunatuotannosta ja kalkkunanlihasta, joka on meillä aivan liian vähän arvostettu raaka-aine.

Kotimaisesta kalkkunasta 99 % tulee Säkylässä sijaitsevan Länsi-Kalkkunan teurastamon ja leikkaamon kautta. Suomeen tulee kalkkunaa myös ulkomailta, jota käytetään etenkin leikkeleissä. Suurena broilerileikkeiden kuluttajana kaupassa tuleekin aina varmistettua, että paketissa on joutsenlippu, joka takaa kotimaisuuden.

Kalkkunaa syödään Suomessa eniten leikkeleinä, mutta sitä löytyy ympäri vuoden kauppojen hyllyiltä myös esimerkiksi fileinä, suikaleina, jauhelihoina ja nakkeina. Koivet ja siivet taas ovat Suomessa vähemmän arvostettuja ja niitä viedään jonkin verran ulkomaille, vaikka niiden liha on muita osia maukkaampaa. 

Kalkkunan liha sisältää muun muassa A, B ja D-vitamiinia, rautaa, magnesiumia, sinkkiä ja kaliumia. Se on broilerinlihaa tummempaa, mutta vähärasvaisempaa ja proteiinipitoisempaa.

Ravitsemuksellisesti hyvälaatuinen ja maultaan herkullinen kalkkunanliha kaiken lisäksi kypsyy nopeasti ja soveltuu hyvin monipuolisesti arkiruokiin tai viikonlopun juhlapöytiin.

Kokeile esimerkiksi monipuolisia tortillarullia. Niitä voit tarjoilla ja nauttia välipalaksi tai pääruoaksi. Voit myös leikata rullista muutaman sentin levyisiä napostelupaloja kahvipöytään tai illanistujaisiin. Tortillarullat valmistuvat nopeasti ja helposti kokemattomammaltakin kotikokilta.Katso ohje:

Kalkkunaiset tortillarullat 

8 kpl    Tortillapohjia
1 kpl    Sipuli
5 kpl    Valkosipulin kynsiä
1 kpl    Keltaista paprikaa
1 dl    Kurkkua
150 g    Jääsalaattia
130 g    Kalkkuna meetvurstia  
400 g    Kalkkunan jauhelihaa
200 g    Yrttitarha tuorejuustoa
150 g    Voimakasta juustoa (esim. Mustaleima tai Polar)
2 dl    Tomaattiketsuppia
sitruunapippuria
yrttejä

1.    Paista pannulla kalkkunan jauheliha ja pieneksi pilkottu sipuli sekä valkosipuli. Mausta yrteillä, sitruunapippurilla ja currylla. Anna jäähtyä.
2.    Pilko sillä välin paprika ja kurkku.
3.    Sekoita täytteeksi kulhossa jauheliha, sipulit, paprika, kurkku, tuorejuusto ja ketsuppi.
4.    Jaa ja levitä täyte tortillapohjille. Lisää pohjille Kalkkunan meetvursti, juusto sekä salaatinlehti ja kääri rullalle (kuva alla). Halutessasi leikkaa päädyt pois ja viipaloi pienemmiksi palasiksi.
5.    Hyvää ruokahalua ja nautinnollisia naposteluhetkiä!


Vinkki: Jätä kurkku ja salaatti pois, ja lisää valmiiden rullien päälle juustoraastetta. Laita tortillarullat 200-225 asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi tai kunnes juusto on sulanut ja saanut hieman väriä. Tarjoile raikkaan vihersalaatin kanssa. Maista ja ihastu!


Sillai kai!?
Senni


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti