torstai 10. lokakuuta 2019

Otson päivä, hyvä päivä juhlistaa satakuntalaisuuttamme


Syyspäivän värit ovat kuin Satakunta, sininen taivas ja puissa keltaiset lehdet. Karhua toivottavasti syyssäässä en kohtaa.  Sadonkorjuu on lähes päätöksessä. Pelloilla kynnetään, nostetaan tärkkelysperunaa ja aloitellaan sokerijuurikkaan nostoa.Satakuntalaiset ovat valmistautuneet hyvin tulevaan talveen. Pakastin on täynnä luonnontuotteita ja kellareissa hilloja ja juureksia. Ehkä ihan näin idyllistä, elämä ei ole, mutta lähellä. Syystyöt ovat venyneet sateisiin ja pakkaset yllättävät aina. Olisiko se niin, että arki vaatii juhlaa rinnalleen, että tätä jaksaa. Kivat arjesta poikkeavat päivät piristävät. Olisiko Satakunta-päivänä syytä juhlaan?

Satakunta-päivää vietetään vuosittain Otson päivänä 11. lokakuuta. Satakunnan lipun voi nostaa salkoon tai laulaa Satakunnan laulun. Tarjolla voi olla satakuntalaista ruokaa. Juhlia voi myös nauttimalla lounasta lähiravintolassa tai kotona, laatimalla menun itse. Yksinkertainen on kaunista, kauppareissulla voi seurailla tuotteiden satakuntalaisuutta. Kriteerinä satakuntalainen lähiruoka kantaa pitkälle, meillä on niin paljon hyviä tuotteita saatavilla. Mitä sitä muuta tarvitseekaan.

Miten siis itse ajattelin juhlia? No menemällä kauppaan ja lisäämällä omista lähiruoka-arkistoista lisää aineksia. Perjantain päivälliselle sopii alkuun lasillinen oman pihan täydellistä omenatuoremehua, syysadon juuressosekeittoa ja kakkoa, pääruoaksi lähikalaa tai järvikalapihviä ja jälkiruoaksi lähileipomon paikallinen herkku hyvän kahvin tai teen kanssa.Sen suuremmitta stressaamatta voi loppuajan nauttia satakuntalaista musiikkia loistavien satakuntalaisten seurassa.

Satakuntalaisuutta voidaan juhlistaa monella tavoin. Satakunnan maakunta on ylpeä lähiruoasta ja satakuntalaisista perinneruoista. Satakuntaliitto toivoo, että kouluissa, työpaikoilla, ravintoloissa, harrastusryhmissä ja kodeissa huomioitaisiin mahdollisuuksien mukaan satakuntalainen lähiruoka ja satakuntalaiset perinneruoat.

Suomi syö Satakunnasta juhlii erityisesti kouluruokailussa 16.10. satakuntalaisia raaka-aineita.

Lisäksi voi perehtyä satakuntalaiseen kirjallisuuteen tai musiikkiin. Puheissa ja viesteissä voi toivottaa hyvää Satakunta-päivää. Kouluissa voidaan esim. tutkia tai piirtää jotakin Satakunnan maakuntaan liittyvää.

Satakuntaliitto toivoo maakunnan tahojen ja asukkaiden juhlistavan Satakunta-päivää, tänä vuonna siis perjantaina 11.10.2019. Satakunta-päivä on myös Satakunnan maakuntalipun liputuspäivä. Liputuspäivä hyväksyttiin maakuntahallituksessa 27.8.2018 ja päätös vietiin maakuntavaltuustoon hyväksyttäväksi 14.12.2018. Satakunnan maakuntaa ja satakuntalaisuutta voi jokainen juhlistaa sopivaksi katsomallaan tavalla.

Satakunnan maakunnasta löytyy lisätietoa mm. Satakuntaliiton ylläpitämältä sivustolta.sivustolta 

Onnea Satakunta!

Sillai kai,

Anna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti