keskiviikko 29. tammikuuta 2020

Pelinavauksia!


Alkaneen vuoden kahvipöytäkeskustelujen kestoaihe on monilla ollut sää - tarkemmin ottaen talvi. Ja vielä tarkemmin, talven määritelmä. Talvi, jota ei (ainakaan vielä) ole. Onko tämä esimakua tulevasta vai vain poikkeus? Ja kuinka ollakaan, keskustelu kääntyy seuraavalle sfäärille…

Ilmastonmuutos on globaali huolenaihe ja se kielletään enää entistä harvemmin. Toisin sanoen se on nykyisin osa jokapäiväistä elämäämme, tavalla tai toisella. Oletko pohtinut, miten ruoantuotantomme sopeutuu tähän muottiin? Miten kehitämme kestävää ruoantuotantoa, joka sopeutuu ilmastonmuutokseen ja äärimmäisiin sääoloihin? 

Toden totta - ei sovi unohtaa, että ilmastonmuutos ja -lämpeneminen myös mahdollistavat asioita. 2020-luvulla kotimainen ruokaketju tarvitsee innovatiivisia pelinavauksia. Kestävyys sen moninaisine merkityksineen on yritysten toiminnan punainen lanka. Ruoantuotannon ympäristövaikutuksien vähentämiseen on kiinnitettävä huomiota. 

Trendit ja ilmiöt muokkaavat elintarvikealaa ja kuluttajalähtöisyys on tuotekehityksen pääajuri. Kuluttajat haluavat lisää tietoa ruokaostosten ilmastovaikutuksista. Ruoantuotannon teknologiat kehittyvät kovaa vauhtia. Digitalisaation tuomiin mahdollisuuksiin tartutaan varmasti entistä pontevammin.

YK:n kestävän kehityksen agenda 2030:n mukaan ruokajätteen osalta tavoitteena on puolittaa syntyvän ruokajätteen määrä vähittäiskaupassa ja kotitalouksissa. Ruoankulutuksen ilmastovaikutuksia voidaan vähentää suosimalla mahdollisimman vähän kuormittavia ruokia ja minimoimalla hävikkiä. Ilmastonmuutoskeskusteluissa on hiilijalanjäljen ohella muistettava myös vesijalanjälki, joka suomalaisilla elintarvikkeilla on pieni.  

Tässä muutamia tulevaisuudennäkymiä ruokaketjun eri vaiheista. Kehityskohteita löytyy siis useita. Voisiko pelinavaukset tulla satakuntalaisilta startup-yrityksiltä? Tai kasvua hakevilta elintarvikealan yrityksiltä, jotka ovat toimialoillaan konkareita? Ja korotetulla panoksella: yhteistyöllä ja mahdollisimman luomukkaasti!

Haasteet mahdollisuuksiksi! 

Sillai kai?
Tuuli

 Luomuvesimelonia Satakunnasta! Tuotanto sopii ko. tilan olosuhteisiin hyvin, sillä tilan pellot ovat läheisten järvien ansiosta turvassa kasvukauden aikaisilta halloilta.  Pidemmän kasvukauden vihannesviljelyyn sopivia lajeja voi olla mahdollista tulevaisuudessa kasvattaa ammattimaisesti ja kaupallisesti entistä mittavammin.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti