Viimeiset
viikot ovat olleet erikoisia. On pitänyt sopeutua todella uudenlaiseen tilaan,
poikkeustilaan. Maalaisena varautuminen on ihan tuttua ruokahuollon kannalta.
Kokonaisuudessaan tilannetta ja sen haastavuutta voi varmasti ihmetellä ehkä
jouluna, nyt toimitaan ja pysytään mukana maailman menossa.
Suomi
syö Satakunnasta- hankkeelle tämä poikkeustila on siirtänyt tilaisuuksia
syksyyn ja aiheuttanut lisätyötä peruuntumisten sekä epävarmojen asioiden
ympärillä. Viestinnässämme olemme tuoneet esille faktatietoa koronaepidemiasta
ruokaketjuntoimijoille sekä nostaneet lähiruoan tekijöitä näkyviin,
viimeisimpänä puutarhatuottajia.
Poikkeustilassa
ihmisten luovuus on valloillaan. Se on myös laittanut yrittäjiä
uudenlaiseen tilanteeseen, uusia tapoja toimia mietitään ja
toteutetaan hyvinkin kokeilevasti. Seuraa siis somessa lähiruokayrittäjiä,
saatat ilahtua vaikkapa uudenlaisesta palvelusta esimerkiksi kotiinkuljetuksesta.
Työryhmämme
teki myös oman #siksespoikkeustilaruokalista ´n hyödyntäen kotikomeroiden
kätköt ja hamstratut elintarvikkeet. Katso alta mitä kekseimme!
...
Tuulin
pekoni-kantarellirisotto,
kahdelle
½
pkt HK Amerikan Pekonia
50
g Parmesaanijuustoa
2
dl Kantarelleja
½ Sipuli
2 Valkosipulinkynttä
5
dl kasvislientä
50
g Parmesaanijuustoa
Valkoviiniä
1,5
dl Risottoriisiä
Timjamia
Suola, mustapippuri
- Leikkaa pekoni pieniksi paloiksi. Paloittele kantarellit, puolikas sipuli sekä valkosipulinkynnet. Valmista kasvisliemi ja raasta parmesaanijuusto.
- Kuumenna kasarissa pieni tilkka oliiviöljyä ja paista pekonipalat rapeahkoiksi. Siirrä lautaselle odottamaan. Paista sen jälkeen sienet ja siirrä myös odottamaan. Lisää pannulle ruokalusikallinen oliiviöljyä ja kuullota sipulit ja valkosipulit nopeasti.
- Lisää 1,5 dl risottoriisiä ja kuullota sitä noin 5 min. Kaada pannulle sen jälkeen 1 dl valkoviiniä ja anna poreilla hiljalleen. Kun neste on melkein haihtunut, lisää 1 dl kuumaa kasvislientä. Lisää sen jälkeen kasvislientä aina 0,5 dl erissä, kun edellinen liemi on haihtunut puoleen.
- Kun risotto on valmista, lisää pekonit ja sienet ja anna niiden lämmetä uudelleen. Mausta risotto lopuksi suolalla ja mustapippurilla. Lisää juustoraaste ja pilko sekaan muutama oksa tuoretta timjamia.
Sennin
jauheliha-kasvisvuoka
2
pss Apetit kruunusekoitus
(kukkakaali, parsakaali, porkkana)
1
dl Sieniä
~150
g Salaattijuustokuutioita
400-500
g Jauhelihaa
1
kpl Sipuli
2
dl Satamaidon kuohukermaa
150
g Juustoraastetta
- Laita uuni lämpiämään 220 °C asteeseen. Paista sipulit ja ruskista jauheliha pannulla. Mausta maun mukaan esimerkiksi lihaliemikuutiolla, valkosipulilla ja persiljalla.
- Lisää uunin kestävään vuokaan kruunusekoitusvihannekset, sienet, salaattijuustokuutiota, jauheliha-sipulisekoitus ja kuohukerma. Sekoita tasaiseksi. Lisää pinnalle juustoraaste ja laita vuoka uuniin. Paista keskitasolla noin 40 min.
- Anna ruoan vetäytyä muutama minuutti ja nauti.
Vinkki:
Jauhelihan
voi korvata myös broilerilla tai kalalla. Vuokaan voi myös vaihdella vihanneksia
maun mukaan ja siihen on helppo piilottaa jääkaapin perältä ns. jämäruoat.
Annan
uunipuuro
3
dl Kaura- tai ohra
1
l Satamaitoa kevyttä tai
punaista
½-1
tl suolaa
- Sekoita ainekset uunivuoassa ja paista 180°C:ssa noin 1 tunti ja anna vetäytyä hetki. Tarjoa puuro pakasteesta löytyvien marjojen kera.
Sennin
marjapiirakka
150
g Voita
1
dl Sokeria
1
kpl Kananmuna
1
dl Kaurahiutaleita
2
dl Vehnäjauhoja tai
gluteenitonta jauhoseosta
1
tl Vanilliinisokeria
1
tl Leivinjauhetta
Täyte:
200
g Kermaviiliä
0,5
dl Sokeria
1
tl Vanilliinisokeria
1
kpl Kananmuna
1
– 1,5 dl Mansikoita
1
– 1,5 dl Mustikoita
- Sekoita sokeri ja sulatettu voi keskenään. Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan.
- Sekoita täytteen aineet keskenään ja kaada piirakan päälle. Paista 200 °C uunin keskitasolla noin 25-30 min.
- HUOM! Piirakka toimii erinomaisesti myös ilman täytettä. Lisää pohjan päälle ainoastaan marjat.
Markon
soppareseptillä teet kolme keittoa
750g
Apetit Perunakeittokasvikset
1l vettä
1 liha-, kala-, kasvisliemikuutiota
1pss
Härkälän Puutarhan persiljaa
pippuria oman maun mukaan
Makkarakeittoon
Lihakeittoon
- 400g
Tenhon tilan luomunaudan jauhelihaa
Kalakeittoon
· -
400g
Kolvaan kalan ahvenfileitä tai KalaValtasen savusiikaa
· 1dl
Satamaidon kermaa
·
tilliä
- Kiehauta vesi kattilassa tai vedenkeittimessä, lisää lihaliemikuutio(t). Kun liemikuutio on liuennut, lisää kattilaan varovaisesti jäiset perunakeittokasvikset. Pudota lämpöä, kun kiehuminen alkaa uudestaan. Anna keittokasvisten kiehua vähintään 15min.
- Keittokasvisten kypsyessä pikkuhiljaa kattilassa esivalmistele lisättävät proteiinit:
- Kuorettoman Huiluntuhdin voi helposti leikata terävällä puukolla pieniksi, noin arpakuution kokoisiksi paloiksi. Makkarakuutiot voi halutessaan ”ruskistaa” pannulla pienessä määrässä voita.
- Jauheliha ruskistetaan ja murustetaan paistinpannulla niin, että punaista lihaa ei enää näy. Jauhelihaa voi tässä kohtaa maustaa esim. mustapippurilla.
- Ahvenfileet pilkotaan pienemmiksi paloiksi, savusiioista nypitään liha ruodottomaksi.
- Lisää kattilaan haluamasi proteiini. Makkaran, jauhelihan ja kypsän savusiian osalta riittää, että keitto kiehahtaa uudestaan. Jos raakoja ahvenfileitä haluaa keittoon isompina paloina, tulee varmistaa, että ne ovat kauttaaltaan kypsiä ennen kuumennuksen lopettamista. Kalakeittoihin voi halutessaan lisätä tilkan kermaa ja tilliä, muihin keittoihin sopii parhaiten päälle silputtu persilja.
Sarin täytetty munakas
Sopii
hyvin sekä aamupalaksi että kevyeksi lounaaksi. Aineksia on helppo vaihdella
sen mukaan, mistä tykkää tai mitä raaka-aineita omasta jääkaapista löytyy.
Munakkaassa voi esimerkiksi hyödyntää edellispäivän tähteitä tai muita
jääkaappiin ylijääneitä aineksia kuten juustoja, kasviksia tai vaikka Mykoran
sieniä. Munakas on helppo ja nopea ruoka, jonka hinta annokselta jää
keskivertoa arkiruokaa edullisemmaksi. Munakasannosta on myös helppo täydentää,
vaikka salaatilla tai leivällä.
4
Satakuntalaista
kananmunaa, meiltä löytyy useita lähituottajia!
0.5
dl Vettä tai Satamaidon kermaa
1
Tomaatti lähipuutarhasta
100g Palvikinkkua oman maun mukaan esim. Kivikylästä tai Korpelasta
Suolaa, pippuria
Satamaidon voita paistamiseen
- Riko kananmunien rakenne haarukalla, vatkaa joukkoon neste ja mausteet.
- Lisää voi pannulle ja kaada seos kuumalle pannulle, paista hetki miedolla lämmöllä ja lisää paloiteltua palvikinkkua, viipaloitu tomaatti ja mausteet
- Käännä munakkaan toinen puolisko päälle. Kaada varovasti lautaselle. Tarjoile ja nauti!
Maijan
broileri- sienikastike
1 rasia
hunajamarinoituja broilerisuikeleita
1 pieni sipuli
kourallinen kuivattuja sieniä
2
dl Kermaa
- Kuullota sipulit. Ruskista broilerisuikaleet. Lisää ruokakerma ja rouhi sienet joukkoon
- Anna hautua kypsäksi. Suurusta tarvittaessa suurusteella
- Tarjoile perunoiden kera ja raikkaan salaatin kera
Emman pikainen hernesosekeitto (4:lle)
2 keskikokoista sipulia
10 cm pätkä varsiselleriä
2 rkl rypsiöljyä
2 pussia (400 g) Apetitin pakasteherneitä
4 dl vettä
1 rkl kanafondia tai liemikuutiota maun mukaan
1-2 dl Satamaidon kuohukermaa
mustapippuria
suolaa
(tuoreita yrttejä, esim. minttu, timjami tai persilja)
- Kuullota pilkotut sipulit ja varsisellerit öljyssä paistinpannulla tai suoraan kattilassa.
- Yhdistä herneet, sipuli ja varsiselleri sekä vesi ja kanafondi. Keitä muutama minuutti. Lisää yrttejä, jos niitä sattuu löytymään.
- Soseuta sauvasekoittimella tai blenderissä. Lorauta joukkoon kermaa, mausta ja tarkista maku.Tarjoile raejuuston ja kakon kera.
Annan kaalisalaatti
2 porkkanaa
¼ valkokaali
( 1 valkosipulinkynsi)
1 dl vettä
½ dl etikkaa
½ dl sokeria
suolaa
vastarouhittua mustapippuria
( 1 valkosipulinkynsi)
1 dl vettä
½ dl etikkaa
½ dl sokeria
suolaa
vastarouhittua mustapippuria
1 laakerinlehti
¾ dl rypsiöljyä
(tilliä)
¾ dl rypsiöljyä
(tilliä)
- Kuori porkkanat ja raasta tai suikaloi ne. Ota kaalista ohuita suikaleita esimerkiksi juustohöylällä. Laita porkkana- ja kaalisuikaleet isoon kulhoon tai käytä yleiskonetta.
- Kuori ja hienonna valkosipuli. Laita se kattilaan veden, etikan, sokerin ja mausteiden kanssa. Kiehauta seos ja kaada se öljyn kanssa kaalien joukkoon. Lisää tilli ja sekoita hyvin.
- Anna makujen imeytyä jääkaapissa vähintään 2 tuntia. Kaalisalaatti säilyy noin kolme päivää.
Tiesitkö, että
72 tuntia on
varautumissuositus kotitalouksille. Esimerkiksi pitkittynyt sähkökatko voi
aiheuttaa tilanteen, jonka takia yhteiskunnan tarjoamat palvelut häiriintyvät
tai jopa keskeytyvät. Kodeissa tulisi varautua pärjäämään itsenäisesti ainakin
kolme vuorokautta häiriötilanteen sattuessa. Olisi hyvä, jos kotoa löytyisi
vähintään kolmeksi vuorokaudeksi ruokaa ja lääkkeitä. Olisi myös tärkeää tuntea
varautumisen perusteet eli tietää esimerkiksi, mistä saa oikeaa tietoa
häiriötilanteessa ja miten pärjätä kylmenevässä asunnossa.
72tuntia.fi -sivustolta löydät aiheesta
lisää!
Toivotaan kaikille selviämistaitoja
haasteellisessa ajassa
Anna ja Emma
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti