Marraskuun edetessä huomaamme päivien lyhenevän ja ilmojen viilenevän. Satakunnassa aurinkoiset ja lämpimät ilmat ovat jatkuneet tänä syksynä melko pitkään ja siirtyminen kohti talvikautta on tapahtunut hiljalleen. Tämä on mahdollistanut avomaapuutarhatiloilla viimeisten sadonkorjuutöiden suorittamisen suotuisissa sääolosuhteissa. Vaikka kasvukaudessa on riittänyt erilaisia haasteita, voidaan sadonkorjuun päätyttyä jälleen iloita monipuolisesta sadosta, joka tänäkin vuonna on satakuntalaisilta pelloilta korjattu talteen.
Puutarhayrittäjille poikkeuksellinen vuosi toi mukanaan ennennäkemättömiä haasteita. Keväällä ulkomaalaisten kausityöntekijöiden maahan tulo oli epävarmaa ja tämä aiheutti huolta erityisesti marjatiloilla istutus- ja tulevan sadonkorjuukauden töiden onnistumiseen. Eri toimien myötä ulkomaalaista työvoimaa saatiin kuitenkin tiloille melko hyvin ja työntekijävajetta paikattiin kotimaisen työvoiman turvin. Viljely- ja sadonkorjuutyöt saatiin siis tiloilla onneksi järjestymään kohtalaisen hyvin, haasteista huolimatta.
Työvoimahaasteiden lisäksi kasvukauden sääolosuhteet toivat viljelyyn epävarmuutta. Marjatiloilla havaittiin paikoin talvituhoja ja alkukasvukauden kylmyys sekä hallat toivat haastetta viljelyyn. Myös vihannestiloilla hallat vaativat varhaisvihannes-kasvustojen suojaamisen muoveilla, harsoilla ja sadetuksella. Toukokuun loppua kohti mentäessä ilmat lämpenivät ja kasvustot kehittyivät hyvää vauhtia. Kesäkuun kuivuus hidasti kasvua niillä peltolohkoilla, joilla kastelumahdollisuutta ei ollut.
Heinäkuun sateet saivat kuivuudesta kärsineet vihanneskasvustot uuteen kasvuun, mutta toisaalta avomaan mansikkatiloilla rankkasateet aiheuttivat paikoin pahojakin sadon laatutappioita. Elokuun sääolosuhteet olivat suotuisat erityisesti juuresten kasvulle. Kasvukauden sääolosuhteista huolimatta vihannesten ja marjojen sadosta muodostui alueella kuitenkin pääosin hyvä.
Kesällä lähipuutarhatilojen varhaisvihannes- ja marjasadosta on päästy nauttimaan tuoretuotteiden kautta. Nyt satokauden päätyttyä kesän maut on säilötty ja varastoitu tulevan talven käyttöä varten. Marjoista on tehty erilaisia jatkojalosteita, kuten hilloja ja mehuja.
Varastokasviksista, kuten mm. porkkanasta, lantusta, kaalista, punajuuresta ja perunasta on helppo loihtia lautaselle maistuvaa lähiruokaa päivittäin. Myös erilaiset marja- ja vihannespakasteet tuovat mukanaan pilkahduksen menneestä kasvukaudesta. Ja mikä sikses parasta, lähipuutarhatiloilla tuotetut laadukkaat ja maistuvat tuotteet tuovat meille kesän maut suoraan ruokapöytäämme, vuoden jokaisena päivänä!
Sillai kai,
Michaela Kontu
puutarha- ja erikoiskasvituotannon asiantuntija
ProAgria Länsi-Suomi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti