maanantai 9. marraskuuta 2020

Takana erikoinen kasvukausi

 

Tuskin koemme täysin samanlaista kasvukautta lähitulevaisuudessa kuin tänä vuonna 2020, mutta ääriolosuhteita ja niiden myötä erikoisia kasvukausia on luvassa jatkossakin. Tarkasti ei voida tietää millaisia tulevat vuodet ovat, mutta selvää on, että kasveilla tulisi olla nykyistä enemmän pelivaraa selviytyä olosuhteissa, jotka eivät ole niille optimaalisia. Jos jotain oppia tästä ja edellisistäkin vuosista otamme, niin peltojen kasvukunnon parantamistoimet on jokaisen työlistalla selkeinä toteutettavina toimenpiteinä. Tämän lisäksi meillä on jatkossa varmasti ja toivottavasti enemmän syväjuurisia ja syyskylvöisiä kasveja viljelyssä.

Satakunnassa viljakasvien osalta kasvukausi 2020 on siiloissa ja uusi kausi syysviljan oraina maisemaa värittämässä. Kasvukausi oli perin omanlaisensa alusta loppuun asti. Alkukesän kylmyyden jälkeen koetteli kuivuus, joka päättyi kesäkuun lopun ja heinäkuun alun runsaisiin sateisiin. Tämän seurauksena kevätviljoilla koettiin viljelijämuistiin ennätyksellinen jälkiversonta. Sen myötä saatettiin aloittaa puinnit aivan muilla lajeilla ja lajikkeilla kuin oli suunniteltu! Ihan ensimmäisiä puinteja saatettiin tehdä normaaliaikaisesti, mutta pääasiassa puinnit venyivät pitkälle, kun jälkiversontaa odotettiin puintikuntoon. 

Viljakasveille kertyi huima määrä kasvupäiviä, esim. huhtikuun lopulla kylvetyt ja syyskuun lopussa puidut viljat ehtivät olla maassa noin 5 kuukautta! Huippusatoja ei tänä vuonna otettu, mutta laadullisesti sato vaikuttaa keskimääräisesti onnistuneelta. Pitkään jatkuneet puintikelit pelasti paljon, kun viimeisiä viljapuinteja tehtiin aivan syyskuun loppuun, jopa lokakuun alussa.

Pitkään jatkunut lämmin ja melko sateeton syksy mahdollisti myös syysviljojen kylvöjä, vaikka niille varatut maat vapautuivat hyvin myöhään.

Luonnonvarakeskuksen tilaston mukaan vuonna 2020 Satakunnassa viljelyalasta 68% oli viljakasveilla. Viljakasveista eniten tuotettiin  ohraa ja kauraa (molempia 38 % vilja-alasta), vehnää 20% ja ruista 2 %.


Jälkiversontaa Ulvilassa, kuvan pvm 7.8.2020
Kuivuutta Kokemäellä, kuvan pvm 21.7.2020


Sillai kai,

Mari Koskela

Kasvintuotannon asiantuntija

ProAgria Länsi-Suomi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti