keskiviikko 16. joulukuuta 2020

Antoisa ja haasteellinen vuosi paketissa

Suomi syö Satakunnasta – Sikses parasta -lähiruokaa hanke sai antoisan vuoden, joka sisälsi myös kasan haasteita sekä toimintatapojen muutoksia. Tammikuussa olimme vielä läsnä kasvokkain mm. Älykäs maaseutu -tilaisuudessa.  Innokkaasti valmistelimme SuomiAreenaa, messumatkoja, kuntakierroksia ja kannustimme tuottajia sekä jatkojalostajia osallistumaan erilaisiin tapahtumiin.  

Ehdimme jo muutamiin tapahtumiin, kunnes iski Covid-19 ja kaikki tapahtumat siirtyivät, peruuntuivat tai vaihtuivat etätilaisuuksiksi. Toisaalta hankkeemme eteni kuin juna. Viestimme ruokaketjusta ja nostimme esille satakuntalaisia yrittäjiä sekä heidän tarinoitaan. Koronatilanne otettiin huomioon keväällä monella tavalla, kuten Reko-toimijoiden ja -tuottajien viestintäohjeissa. Teimme edelleen yhteistyötä yritysasiantuntijoiden kanssa ja kerroimme avoimesta tukihausta. 

Kotona kotimaista -päivänä kannustimme kurkistamaan omalle lautaselle ja huolehtimaan, että lautasella oli kotimaisten pienyrittäjien tuotteita. Samoin pääsiäisenä edistimme lampaanlihan käyttöä. Marko Jori opasti käyttämään paikallisia ja kotimaisia raaka-aineita niin, etteivät eurot karkaa muualle. 

Toukokuussa järjestettiin Aitoja makuja -yhteistyönä webinaari, jossa pureuduttiin lähiruoan vaikutukseen aluetaloudessa. Satakunnan lukemat olivat huikeat ja luomunkin osalta oli tullut kasvua.  Monessa kunnassa lähiruokapäivä on joka päivä.

Yrittäjien kevät oli haastava. Toisaalta moni löysi uusia tapoja tuottaa palveluita asiakkaille ja Ulvilassa vuoden yksinyrittäjänä Kristiina Heinonen piti huolta, että munkit ja simat löysivät kuluttajat Reko -jaoissa.

Kuvan mahdollinen sisältö: 1 henkilö, ulkoilma

Toukokuussa pääsimme seuraamaan kylvöjä ja kasvukauden alkamista haittasi kylmyys. Kasvukausi pääsi vauhtiin kesäkuussa ja sato alkoi valmistua. Aloitimme parsalla, villiyrteillä, perunalla ja mansikoilla. Vierailimme toreilla, kesäkahviloissa sekä tilamyymälöissä ja hankkeemme maskottikana kokkaili grilliherkkuja.

Kuvan mahdollinen sisältö: sisätila 

Kuvan mahdollinen sisältö: ulkoilma

  Seurasimme myös asiantuntijatyötä ruokaketjussa. Saimme tietoa tuholaistarkkailusta ja myöhemmin syksyllä saimme lukea blogista kasvinviljelystä, vihannestuotannosta ja puutarhatuotteista. Vaihtelevat olosuhteet olivat koko kasvukauden erikoisuus. Alkukesällä ihmettelimme kuivuutta, heinäkuussa jälkiversoamista ja syksyllä kasvukauden pitkittymistä. Onneksi sato saatiin korjattua ja toimitettua jatkojalostajille. 

Syksyllä järjestelimme lähiruokapäivää ja kannustimme osallistumaan Osta tilalta -päivään. Suomalaisen ruoan -päivänä teimme ruokaneuvontaa Facebookissa ja Instagramissa suorissa lähetyksissä. Satakuntalaisten kotitalousopettajien ja MTK Satakunnan kanssa vierailimme Pohjois-Satakuntalaisilla tiloilla. Kotitaloustunneille on jaettu runsaasti tietoa ja vinkkejä satakuntalaisesta ruoantuotannosta hyödyntäen www.siksesparasta.fi -sivustoa. 

Syksyn pimetessä keskityimme juureksiin. Kerroimme sokerijuurikastehtaasta ja Otson päivän iloitsimme koko satakuntalaisesta ruokaketjusta. Lähiruokapäivä järjestyi hienosti ja lähes kaikki Satakunnan kunnat olivat mukana toteuttamassa päivää. 


 Uutena tapana kertoa koululaisille ja opiskelijoille lähiruoasta aloitimme etäoppitunnit. Teams-yhteyden avulla pidimme oppitunteja ja näitä saa varailla vielä hankkeen loppuun asti. 

Jouluun ja uuteen vuoteen matkaamme luottavaisina. Edelleen suunnittelemme tapahtumia kesään 2021, jolloin luvassa olisi SuomiAreenaa ja Okraa. Kiitän koko työryhmää jaksamisesta ja etäilystä. Onhan meillä jotain uuttakin luvassa vuoteen 2021.
 

Siitä lisää talvella - sillai kai

Anna Kari

ProAgria Länsi-Suomi, Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti