maanantai 8. helmikuuta 2021

Miksi muutos? Miksi ei?

 

Yksi korona-ajan harvoja positiivisia muutoksia on ollut se, että lähiruoan arvostus on nousussa. Samalla muutokset maataloussektorilla jatkuvat, ja epävarmuustekijöitä on paljon. MYEL-vakuutettujen keskipinta-ala jatkaa nousuaan, tukikausi on vaihtumassa ja maataloudessa vaaditaan entistä rohkeampia toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja kuluttajien tarpeiden täyttämiseksi.

Osa muutoksista tapahtuu vaivihkaa, kuin itsestään. Toiset vaativat enemmän suunnittelua, mahdollisesti myös investointeja. Muutoksia suunniteltaessa on tärkeää arvioida muutoksen vaikutukset työkykyyn ja omaan hyvinvointiin. Hyvinvoiva yrittäjä jaksaa hoitaa asiat ajallaan ja uskaltaa pyytää apua.

Muutokset ovat valintoja

Toiset muutokset ovat haluamiamme ja toiset sellaisia, jotka koemme pakollisiksi. Kun muutos tuntuu itselle epämieluisalta, ei siihen ryhtyminen motivoi. Toisinaan muutoksia tarvitaan myös, jotta varmistetaan oman työkyvyn säilyminen. Työkyky on työnteon perusta, joka osaltaan mahdollistaa laadukkaan lopputuloksen.

Muutoksissa tärkeää on sallia sen eri vaiheet ja olla armollinen itselleen. Prosessiin kuuluu usein myös lamaannus, mutta se ei tarkoita, että muutos epäonnistuu. Silloin täytyy etsiä uudelleen usko omiin mahdollisuuksiin sekä muistuttaa itseään siitä, mikä on lopputuloksen merkitys itselle.

Parempi keskustellen kuin suin päin

Muutoksen vaikutus työmäärään, talouteen, läheisiin sekä omiin tulevaisuuden tavoitteisiin ja haaveisiin on hyvä käydä läpi keskustellen jonkun kanssa jo ennen siihen ryhtymistä. Keskustelua on hyvä ylläpitää myös prosessin aikana, koska silloin näkökulmaa sen vaikutuksista saadaan laajennettua. Meillä kun on innostuksissa helppo toimia ensiksi ja miettiä vasta sen jälkeen. Keskustelun tarkoitus ei ole lannistaa innostusta, vaan mahdollistaa muutoksen onnistuminen. Keskustelun ansiosta muutos voi toki olla erilainen kuin alkuasetelma.

Muutoksesta keskusteltaessa on taitoa pystyä kuulemaan myös läheisiltä näkökulmia, joista ei itse välttämättä pidä. Sama mikä pätee talouteen, pätee myös muutoksiin ”On parempi olla suurin piirtein oikeassa kuin täsmälleen väärässä”. Haasteiden tunnistaminen etukäteen auttaa suunnittelemaan muutoksen vielä paremmaksi.

Muutos on aina myös mahdollisuus

Lähes jokainen meistä elää tälläkin hetkellä jotain muutosta. Maatalousyrittäjien muutosten tueksi on MTK-Satakunnan Varavoimaa Farmarille muutoksiin -hankkeessa kirjoitettu Maatalousyrittäjän muutoskirja. Tutustu kirjaan tästä linkistä. Saat veloituksetta painetun version kirjasesta laittamalla asiasta sähköpostia allekirjoittaneelle.

Haaveile rohkeasti, keskustele mahdollisuuksista, käy ajatuksissasi myös mukavuusalueiden ulkopuolella – olet vapaa valitsemaan. Muista myös, että aina on vaihtoehtoja, kaikesta voi selvitä.

MTK-Satakunnan Varavoimaa Farmarille muutoksiin -hanke tarjoaa maatalousyrittäjille tietoa, tukea ja apua työhyvinvointiin, jaksamiseen, ihmissuhteisiin, talousasioihin, riskienhallintaan ja muutoksiin. Kaikki yhteydenotot, tapaamiset ja keskustelut ovat ehdottoman luottamuksellisia. Katso yhteystietomme tästä

Maatalousyrittäjät saavat maksutonta ja luottamuksellista apua jokaisessa maakunnassa. Kaikkien maakuntien osalta yhteystiedot löytyvät Melan Välitä viljelijästä -projektin sivuilta.

Virve Hindström
Hanke-asiantuntija
Varavoimaa Farmarille muutoksiin -hanke/MTK-Satakunta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti