torstai 6. lokakuuta 2022

Vierailulla Pohjoisessa

Pitkästä aikaa hanketyöryhmällämme oli mahdollisuus päästä matkalle. Matka suuntasi Pohjois-Pohjanmaalle 31.8─1.9.2022. Tavoitteenamme oli tutustua paikalliseen lähiruokaan ja luonnontuotteisiin elinkeinona sekä alueen kehittäjiin ja yrityksiin. Matkan tarkoituksena oli pohtia, miten jatkossa voisimme tehdä yhteistyötä ja miten kannustamme oman alueemme yrityksiä lähtemään viemään tuotteita Pohjois-Suomeen ja Ruotsiin. Kovat tavoitteet siis parin päivän retkelle.

Aikaisin aamulla junalla lähtenyt hanketyöryhmä oli Oulussa keskipäivällä. Vastassa meitä oli Oulun Maa- ja kotitalousnaisten asiantuntija. Päivän ohjelmaan sisältyi vierailukohteita Oulussa, kuten Choko Sominan suklaapuoti, jossa maistelimme mm. terva- ja kuusenkerkkäsuklaata. Vierailimme myös kauppahallissa, jossa saimme mahtavan mahdollisuuden tutustua Oulu 2026 -toimintaan. Iltamme päättyi laavuruokailuun Yrttiaitalla Päivi Kaukuan luona.

Mukaan verkostoitumaan oli kutsuttu myös Metsäkeskuksesta Raili Hokajärvi ja Riikka-Liisa Heikkilä. Illan keskustelussa oli vahvasti esillä Pohjois-Pohjanmaan luonnontuoteala ja luonnontuoteyrittäjän arki.

Seuraavana päivänä suuntasimme kohti Haaparantaa ja Kukkolaforssenia, jossa lähiruokayrittäjä Margit Spolander kertoi lähiraaka-aineiden käytöstä sekä kirjoistaan. Lähiruokaa on heillä käytössä ympäri vuoden, joen molemmilta puolin Suomesta ja Ruotsista.

Paikalle olimme kutsuneet myös Petri Mujen Lapin ammattikorkeakoulusta. Hän esitteli elintarvike- ja luonnontuotealan hankkeita Lapin AMK:ssa. Lisäksi kuulimme alueen kehittymisnäkymistä ja arjesta rajan läheisyydestä, lisäksi keskustelimme tulevaisuuden näkymistä. Erityisesti pohdimme, miten voisimme jatkaa yhteistyötä niin, että saisimme vientiä Pohjois-Pohjanmaalle ja rajan tuntumaan, mitä toimia teemme vuonna 2023 ja miten edistämme vientiponnisteluja.

Anna Kari
hankevetäjä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti