Kumppanuusmaataloudessa kuluttaja sitoutuu ostamaan tietyn osan kumppanuusmaatilan sadosta tai muusta tuotannosta etukäteen, satokausi kerrallaan. Menetelmällä mahdollistetaan viljelijän tulevan kauden tuotanto. Kumppanuusmaataloudessa viljelijä sen sijaan sitoutuu tuottamaan ruokaa sovitusti toimintaan sitoutuneille kuluttajille tai muille kumppaneille, esimerkiksi ravintoloille, päiväkodeille tai kouluille.
Kumppanuusmaatalouden keskeisiin periaatteisiin kuuluu muun
muassa paikallisuus ja lähiruoka, avoin tiedonkulku, läpinäkyvä talous ja
tuotannon riskien sekä onnistumisten jakaminen. Kaikki osapuolet jakavat
viljelyyn liittyvät riskit – satokauden tuotantomäärät saattavat vaihdella
esimerkiksi sään vuoksi. Kuitenkin myös onnistumiset, kuten odotettua runsaampi
sato, jaetaan yhdessä.
Miten sitten aloittaa kumppanuusmaataloustoiminta?
Osapuolten välisessä kumppanuuden muodostamisessa on tärkeää, että kaikkien
tarpeet ja toiveet kohtaavat. Toiminnan voi aloittaa yksi tai useampi tuottaja
yhdessä, kuluttaja(t) tai esimerkiksi ravintola, koulu tai yhdistys. Menetelmiä
on kahdenlaista: viljelyvetoista ja kuluttajavetoista.
Viljelyvetoisessa mallissa tuottaja vastaa itse asiakkaiden
hankinnasta joko yksin tai yhdessä muiden tuottajien kanssa. Asiakkaat voivat
olla yhteistyöstä kiinnostuneita kuluttajia tai muita mahdollisia kumppaneita,
kuten kouluja tai yhdistyksiä. Kuluttajille tarjotaan osuuksia tulevan
satokauden tuotannosta, ja osuudet maksetaan kokonaan tai osittain etukäteen.
Kuluttajille voidaan tarjota mahdollisuutta osallistua tuotantoon tai
tapahtumiin, mutta toiminnan organisointi on tuottajan vastuulla ja hänestä/heistä
riippuvaa.
Kuluttajavetoisessa kumppanuusmallissa tuottajan sijaan
toimintaa organisoi kuluttajaryhmä. Malli aloitetaan organisoitumalla
kuluttajien kesken, jonka jälkeen etsitään yksi tai useampi viljelijä, jolle
ehdotetaan kumppanuusmaataloutta, ellei tuotantoa haluta hoitaa omin voimin.
Yhteistyöviljelijöiden kanssa sovitaan toiminnasta; mitä tuotetaan, kuinka
paljon ja millä hinnalla, kuinka tuotteet toimitetaan ja millaista
yhteistoimintaa, kuten esimerkiksi tapahtumia, järjestetään.
Yhteisöviljely on menetelmä, jossa kuluttajaryhmä haluaa
järjestää tuotantonsa itse. Tuotanto voi tapahtua ryhmän vuokraamalla tai
ostamalla pellolla tai puutarhassa. Kuten kumppanuusmaataloudessa yleensä,
yhteisöviljelyssäkin sovitaan tuotannon sisällöstä, kustannusten ja työmäärän
jakautumisesta sekä muista asioista osapuolten kesken.
Miksi kumppanuusmaatalous kiinnostaa kuluttajia? Menetelmän
kautta kuluttajalle syntyy mahdollisuus osallistua ruoan tuotantoon.
Kuluttajavetoisen kumppanuustilan perustaminen voi olla joissain tapauksissa
ainoa tapa hankkia toivottua lähiruokaa, jos alueella ei muuten ole sopivaa
tarjontaa. Kumppanuusmaataloudessa korostuu ruoan lyhyt matka pellolta pöytään,
luonto- ja ruokasuhteen vahvistuminen sekä yhteisöllinen toiminta.
Tekstin lähteenä on käytetty Kumakka-hankkeen www-sivuja:
kumppanuusmaatalous.fi.
Tiia Korhonen,
hanketyöntekijä
Webinaari kumppanuusmaataloudesta 30.11. - Lue lisää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti