Edellistä raporttia mukaillen kunnissa pitäisi olla ennen kaikkea tahtotila,
millä paikallisten tai edes kotimaisten hankintojen osuutta saisi nostettua.
Valitettavan usein alhaisempi hinta on ainoa kriteeri, jonka perusteella
hankintoja tehdään. Meiltä puuttuu näkemys ja aika usein myös tietämys,
millaisia aluetaloudellisia tai kansallisia vaikutuksia hankinnoillamme on ja
millaisia kriteerejä julkisissa tarjouspyynnöissä pitäisi esittää, jotta
paikallisuutta tai kotimaisuutta edistettäisiin. Edellä mainitun raportin
mukaan Satakunnassa maatalouden kerroinvaikutus aluetalouteen on 1,2 ja
elintarviketeollisuuden 2,1. Tämä tarkoittaa, että yksi maataloustyöntekijä
työllistää 0,2 ja elintarviketyöntekijä 1,1 muuta työpaikkaa. Näitä lukuja
voimme vielä nostaa suosimalla paikallisia tuotteita. Pohjois-Karjalassa on
laskettu, mikä aluetaloudellinen vaikutus kunnallisveroon on lihapullan
raaka-aineen alkuperällä ja jalostuspaikalla. On merkitystä, tuotetaanko ja
jalostetaanko raaka-aine omassa maakunnassa, vai tuleeko raaka-aine pahimmassa
tapauksessa ulkomailta.
Me kuluttajat olemme onneksi pikkuhiljaa heränneet vaatimaan vastuullisuutta
ruokaketjuun, niin eettistä, sosiaalista kuin oikeudenmukaistakin. Meillä
Suomessa asiat ovat paremmin kuin maailmalla; possujen saparoita ei leikata,
eläimiä lääkitään antibiooteilla vain tarpeeseen ja kuluttajat ostavat ruokaa
Reko-ryhmistä tukeakseen tuottajia paremmin. Miksi tuoda perunoita,
porkkanoita, tomaattia, salaatteja, broilerin lihaa jne. ulkomailta, kun näiden
tuotanto onnistuu meilläkin?
Kättä pidempää on tarjolla lähiruoan suosimiseen julkisissa
keittiöissä. Esimerkkioppaita lähiruoan käytön lisäämiseen ja kilpailutukseen
on runsaasti. Lähiruokaa suosivista kunnista saa vinkkejä ruokalistojen ja
reseptien tarkempaan suunnitteluun niin, että käytetään enemmän paikallisia, kotimaisia
ja kasvisraaka-aineita. Myös vinkkejä hävikin pienentämiseen on tarjolla. Lähellä
tuotettu raaka-aine on niin tuore ja maukas ettei hävikkiä synny, kun kaikki
syödään. Näillä konsteilla lähiruoan ei tarvitse olla juuri kalliimpaakaan. Myös
uuden hankintalain pitäisi mahdollistaa paikallisten ja alueellisten yritysten
mukaan pääsyn paremmin julkisiin hankintoihin. Valitettavan usein kunnat
piiloutuvat isojen hankintayksiköiden taakse. Kilpailutuksia ei jaeta osiin,
jolloin pienyrittäjät eivät pysty vastaamaan tarjouspyyntöihin.
Melkein puolelta Suomen kunnista puuttuu elintarvikehankintoja ohjaava
strategia, uutisoitiin kesäkuussa 2016. Vaikka sellainen olisi, ei sekään
riitä, jos kunta ei pysty tai halua ohjata euroja lähiruokaan. Positiivisiakin
esimerkkejä löytyy. Sodankylän kunta palkittiin huhtikuussa 2016 Vuoden
lähiruokateko -palkinnolla. Sodankylä kilpailuttaa elintarvikehankinnat itse ja
kunnan keskuskeittiötä on uusittu tavoin, jotka mahdollistavat lähiruoan vastaanottamisen
suoraan tuottajilta. Kunnan tavoitteena on kasvattaa alueellista hyötyä ja
säilyttää työpaikkoja omassa kunnassa.
Kuntavaalit ovat tulossa. Meillä kaikilla on mahdollisuus nykäistä
kuntavaaliehdokkaita hihasta turuilla ja toreilla sekä kysäistä ehdokkaiden
tietämystä oman kotikunnan elintarvikestrategiasta. Tälläkin tavalla voimme
lähteä vaikuttamaan kotikuntamme lähiruokalinjauksiin.
Sillai kai? Jaana
Kuva: Esimerkiksi Lähis-oppaan avulla voi perehtyä julkisiin elintarvikehankintoihin.
Tämän blogisarjan kirjoittajat toimivat Satakunnasta - Sikses parasta -hankkeessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti