Ajan merkit ovat kummallisia. Kun piintynyt lihansyöjä vielä
eilen haaveili ikimuistoisesta annoksesta verta tihkuvaa koben härkää, niin nyt
unissa hyppivät raamatulliset heinäsirkkalaumat ja lihaisan muhkeat matoset
möngertävät aivolohkojen välillä. Oi aikoja, oi tapoja, oi muutosta! Tämä
muutoksen kiihtyvä vauhti ruokaketjujen sisällä hämmentää pientä mieltäni. Kuka
olisi uskonut viisi vuotta sitten, että Suomessa, byrokratian ihmemaassa, on
nyt mahdollista kasvattaa ja myydä hyönteisiä ravinnoksi? Ja mihin suuntaan
muutos jatkuu? Ovatko hyönteiset lautasillamme vain häviävän pienen hetken,
ennen kuin nekin siirtyvät raaka-aineeksi kotibioreaktoreihimme?
EVIRAn www-sivujen mukaan Suomen markkinoilla on nyt
sallittua myydä 6 erilaista hyönteistä (https://www.evira.fi/elintarvikkeet/valmistus-ja-myynti/elintarvikeryhmat/hyonteiset/lista-sallituista-hyonteislajeista/).
Suomessa on sallittua vain kokonaisten hyönteisten käyttö, mutta kokonaiset
hyönteiset saa esimerkiksi kuivauksen jälkeen rouhia tai jauhaa. Vähittäiskaupoista
voi jo löytää muun muassa leipää, snackseja, mysliä, smoothieita, joihin on
lisätty hyönteisiä. Alan kasvuprosentit ovat tällä hetkellä kovat ja uusia
kasvattamoja syntyy nopeaan tahtiin. Tänä kesänä tuskin vielä nähdään
grilleissä sirkkamakkaraa, mutta kesällä 2019 sekin ihme voidaan nähdä. Ja
pakkohan sitäkin olisi maistaa. Monia erilaisia hyönteistuotteita maistaneena
vastaan ei vielä ole tullut ainuttakaan makuelämystä, ehkä alan nopea kasvu ja
tarve päästä nopeasti markkinoille on aiheuttanut kunnon tuotekehitysprosessien
ohittamista.
Monet uskovat, että hyönteisravinto pelastaa ihmiskunnan.
Jos kerran arviolta 2 miljardia ihmistä jo nyt syö päivittäin hyönteisiä,
mikseivät myös loput. Joidenkin mielestä se on myös eettisempää proteiinin
tuotantoa kuin perinteinen lihantuotanto. On myös näkemyksiä siitä, että hyönteisten
lisääntynyt kasvatus ja hyödyntäminen ohjaisivat perinteistä tehoviljelyä
maataloudessa kohti ekologisempaa tuotantoa, jossa samalla viljelyalan tarve
maailmassa vähenisi. Ja eläinrehujen viljelyyn nyt käytössä olevat viljelyalat
vapautuisivat kasvisten viljelyyn, mikä edesauttaisi myös globaalin ruokapulan
täyttämistä. Sieluni silmin näen jo itseni isäntänä pienellä luomupalstalla,
jossa iloiset porkkanat ja pirtsakat palkokasvit kasvavat harmonisessa
yhteydessä maaperää muohkeuttavien matojen ja viuluaan soittavien
heinäsirkkojen kanssa. Ja minä, virttyneen vihreässä villapaidassani, lausun
illan hämärtyessä palstani kaikille elämänmuodoille haikuja kaikkeuden
olevaisuudesta ja yhteydestä. Oi elämää…
Muutos on jatkuvaa ja vauhti kiihtyvää, ne ovat faktoja.
Mutta faktaa on myös se, että perinteinen ruoantuotanto ja ruoka eivät ole ihan
lähiaikoina katoamassa mihinkään. Me suomalaiset saamme edelleen nauttia
maailman puhtaimmasta ruoasta, jos yhteiskunta ja me kuluttajat mahdollistamme
sen. Kaikilla erilaisilla syötävillä höttömöttiäisillä on oma paikkansa
ravintoketjussamme, menestyksen suuruus riippuu tuotteistusten onnistumisista.
Globaalien ongelmien ratkaisemiseen on vielä pitkä matka, sillä Suomessa
tuotettujen hyönteisten, niin kuin myös kasvistenkin, kilohinta logistisine
kustannuksineen lienee vielä aika kaukana siitä, mitä ruokapulan vaivaamissa
maissa ollaan valmiita maksamaan. Ja ehkä lopuksi on hyvä miettiä sitä, että
jotain niiden höttömöttiäistenkin, jotka toivottavasti koskaan eivät pääse
kasvatuspaikoistaan karkuun tuholaisiksi luontoomme, on syötävä kasvaakseen.
Siihen haikut eivät riitä. Ja jos niiden ravinnoksi ei voi käyttää
rehulainsäädännön vaatimusten vuoksi ruokaketjujen kaikkia sivuvirtoja, niin
miten silloin edes voimme vähentää perinteisiä ruoantuotantoketjujamme? Onko
eettisempää tai ekologisempaa tuottaa rehua hyönteisille kuin lihakarjalle? Ja
miten kauan on hyväksyttävää ottaa hyönteisiä hengiltä ravinnoksi?
Sillai kai? Marko
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti