perjantai 27. huhtikuuta 2018

Sen seitsemää sorttia Satakunnasta ja vähän muualtakin


Sen seitsemää sorttia on kuulemma alkujaan Satakunnasta lähtöisin oleva sanonta. Sillä kuvataan osuvasti, että kyseessä on ruokamaakunta, jonka pidoissa ei säästellä. Alkujaan keskisuomalaisena kiinnitin ensimmäisenä huomiota satakunnan maakuntaleipään kakkoon. Piti oikein tarkistaa, mistä on kyse. Enää en muista, tuliko siitä ylipäätään leipä ensimmäisenä mieleeni. Keliaakikkona en ole valitettavasti päässyt maistamaan sitä. Lankkusiika olikin sitten vielä erikoisempi juttu. Ei ehkä se, että Satakunnalle on tyypillistä runsas kalaruokien käyttö, vaan lankkusiian toinen nimi (ristiinnaulittu siika) ja sen valmistustapa. Kolmantena erikoisuutena kiinnitin huomiota siihen, että rosollia syödään myös muulloin kuin jouluna.

Keskisuomalainen ruokakulttuuri on kooste ympäröivistä maakunnista. Yhden ruokakulttuuria käsittelevän julkaisun mukaan Keski-Suomesta puuttuu ruokakulttuurin lippulaiva, mikä on esimerkiksi savolaisilla kalakukko ja karjalaisilla piirakkakulttuuri. Edellä mainittuja piirteitä on kyllä runsaasti nähtävissä Keski-Suomessa. Juhlapyhien tai pitojen ruoka on ollut karjalanpaisti ja -piirakat.

En nyt niin tiedä onko kyse ruokakulttuurista, vaan pohjoisen Keski-Suomen arkiruuista, jolle on ainakin aikaisemmin ollut tyypillistä niukkuus ja perunapohjaisuus. Keitettiin maito- tai voiperut tai perupuuro. Ohrarieskaa myös leivottiin, kun otra (Otra oli aikoinaan yksi ohralajike) oli rukiin ohelle ainoa kasvatettava vilja. Illalla saatettiin kastella palasta paistiin. Ehkä maakunnasta puuttuu lippulaiva, mutta yksi keihäänkärki maakunnan pohjoisosissa on - muikku.  Googlatkaapa muikkuhyvän ohje ja keliaakikot muikkutirrin ohje.  

Pidetäänhän omista perinneruuista kiinni – oli kyseessä sitten pidot tai arki.  

Muikusta aloitin blogi-urani. Siihen se on hyvä päättääkin. Kiitän ja kumarran Sikses-hanketta ja kollegoita tästä työrupeamasta siirtyessäni uusiin haasteisiin.

Muikkuhyvää keskisuomalaisittain (Kuva: Ruokakulttuuria Keski-Suomesta)

Sillai kai? Jaana

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti