maanantai 30. syyskuuta 2019

Puhtaat vedet, paremmat eväät 30 vuotta!

Pyhäjärvi-instituuttisäätiön perustamiseen liittyvä säädekirja allekirjoitettiin 30 vuotta sitten 4.9.1989. Olen valtavan ylpeä Euran ja naapurikuntien virkamiehistä ja luottamushenkilöistä, elintarvikeyrityksistä ja Turun yliopistosta, jotka perustivat Pyhäjärvi-instituuttisäätiön. He olivat todella kaukonäköisiä ja edelläkävijöitä määritellessään instituutin tehtävän: elintarviketaloutta ja ympäristöä koskevan koulutus- ja tutkimustoiminnan edistäminen.  Ruoantuotanto ja vesistöt ovat tänä päivänä aiempaakin ajankohtaisempia ja tärkeämpiä ja ne ovat vahvasti kytköksissä toisiinsa. Ne ovat vahvoja vetovoimatekijöitä ja tuovat elinvoimaa seudulle. Muuttuva maailma, kuten ilmastonmuutos, aiheuttaa molemmille teemoille suuria lisähaasteita, joihin instituutti pyrkii omalta osaltaan myös vastaamaan.

Sopivasti myös maailman ensimmäistä Suomalaisen ruoan päivää vietettiin 4.9.2019. Suomalaisen ruoan päivän tiedotteessa todetaan:” Suomalaiseen ruokaan liittyy tuttuutta ja turvallisuutta, puhtautta ja terveellisyyttä, vastuullisuutta ja luontoa, perinteitä ja trendikkyyttä sekä jatkuvaa uudistumista.” Määritelmä pitää sisällään instituutin toiminnan ytimen: Puhtaat vedet, paremmat eväät!  Turvallisuus, puhtaus, terveellisyys, vastuullisuus ja luonto sekä jatkuva uudistuminen kuvaavat myös instituutin arvoja ja toimintakulttuuria.                                       

Pyhäjärviseudulla ja koko Satakunnalla on loistavat edellytykset profiloitua kestävän ja laadukkaan ruoantuotannon, vesiensuojelun ja biomassoihin perustuvan kiertotalouden mallimaakuntana. Pyhäjärvi-instituutti tulee jatkossakin tekemään parhaansa näiden teemojen edistämiseksi. Työn perustana on huippuosaajista koostuva, näiden teemojen edistämiseen sitoutunut henkilökunta.


  Pyhäjärvi-instituutin henkilökuntaa
Pyhäjärvi-instituutin 30-vuotisjuhlissa 6.9.2019 pääosassa oli satakuntalainen ruoka ja juoma (lue myös juttu juhlien tarjoiluista) sekä iloinen yhdessäolo tässä kauniissa Kauttuan Ruukinpuistossa, jossa muuten teollinen toiminta alkoi 1689 eli 330 vuotta sitten.

Kiitos juhliin osallistuineille ja kaikille yhtestyökumppaneille! Hyvien yhteistyökumppanien kanssa on hedelmällistä jatkaa tulevinakin vuosikymmeninä vahvaa yhteistyötä puhtaiden vesien ja laadukkaiden eväiden puolesta.

Sillai kai?

Teija Kirkkala
Toiminnanjohtaja
Pyhäjärvi-instituutti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti