torstai 5. syyskuuta 2019

Sienestäjä satsaa hyvinvointiinsa

Alkusyksyn parasta terapiaa työlle ovat metsäretket. Pienikin retki tuttuun metsään auttaa unohtamaan työkiireet ja laskee sopivasti verenpainetta. Tutkimukset suitsuttavat metsän parantavaa voimaa. Maastosta itsestään löytää mehevää täytettä lautaselle.

Itse koen suurta iloa löytäessäni ensimmäiset keltavahverot ja herkkutatit. Paistetut sienet leivällä ja loppukesän aurinko on aika kiva yhdistelmä. Iloa saaliista ja vielä rentouttava retki lähimetsään. Sielu lepää!

Voimakas hirvikärpässyksy lannistaa sienestäjää. Itselleni kävi näin, kun kerrankin lähdin vähän syvemmälle metsään. Hirvikärpänen on viheliäs otus, joka iskee kyllä inhottavasti sieniä himoitsevaan sienestäjään. Parhaat vinkit hirvikärpästen häätöön pelästyttää kyllä isommankin metsällä liikkujan. Legenda kertoo, että erään metsäorganisaation ennätys on 256 hirvikärpästä takissa. Onneksi itse olen päässyt muutamalla kymmenellä pois metsästä.

Sienten hyvät puolet kuitenkin voittavat hirvikärpäset. Sienestäessä voi tehdä havaintoja lähiluonnosta. Bongailla kasveja ja eläimiä. Parhaana tietysti saalis, olipa se pieni tai suuri.  Kotiin päästyä saatu saalis laitetaan pannulle tai kuivuriin. Loistava raaka-aine on tallessa. Kuivatuista sienistä saa oivaa lisuketta syksyn ja talven ruokiin, kuten sienikeittoihin tai lihapataan.

Suolasieniä kannattaa säilöä vaikka useassa osassa. Sieniä ja suolaa kerroksittain ja täyttämällä säilykepurkista tyhjä osa vesipussilla. Seuraavan metsäretken jälkeen täytät taas purkkia. Metsäsienistä tehty sienisalaatti on loistokas juhlapöydän lisuke. Sienestyskausi ei ole vielä  ohitse, vaan sitä jatkuu pitkälle syksyyn, joten korit valmiiksi ja metsälle.

Onneksi meillä satakuntalaisilla on myös mahdollisuus käyttää kasvatettuja sieniä.

Sillai kai?

Anna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti