Selonteon valmistelussa ruoan ja ruoantekijöiden arvostus
nousi erityisesti esiin. Tutkimusten mukaan kotimaista ruokaa kyllä
arvostetaan, mutta kauppataseen alijäämä kertoo muuta. Vilkaisu eri netin
keskustelupalstoille palauttaa myös meidät ruoka-alan ammattilaiset nopeasti
maanpinnalle: halutaan sitä halvinta tuotetta, laadusta viis. Tuntuu, että
erilaisten hinnan alennuskampanjoiden myötä kuluttajien ymmärrys ruoan oikeasta
hinnasta on hämärtynyt. Tarvitsemme siis edelleenkin vahvaa viestinviemistä eri
kuluttajaryhmille suomalaisesta elintarviketuotannosta ja maamme rikkaasta,
alueellisesti erilaistuneesta ruokakulttuurista. Vain täten ymmärrys maamme
pohjoisesta erityislaadusta ja turvallisesta, laadukkaasta ruoasta - ja sen
tuottamisen todellisista kustannuksista - lisääntyy.
Valmisteluprosessissa nousi esiin myös kysymys oikean,
tutkimuksiin perustuvan ruokaan liittyvän tiedon löydettävyydestä ja
sisäistämisestä. Keskustelu ruoan ympärillä on kiihtynyt lähivuosina. Ja hyvä
niin: se mikä keskusteluttaa, se myös kiinnostaa. Sosiaalinen media antaa yhä
useammalle mahdollisuuden - ja rohkeuden - välittää omat mielipiteensä. Tämä
tuo ruokaketjun toimijoille oman haasteen, kun jokaisesta on tullut oman
elämänsä paras ”asiantuntija”. Erilaisista ihmedieeteistä välitetään tietoja ajatusta
nopeammin samaan aikaan kun esimerkiksi tutkimuksiin perustuvia, laajan
asiantuntijaryhmän laatimia ravitsemussuosituksia suomitaan kilpaa. Kuluttajalta
vaaditaankin kylmiä hermoja löytää se oikea tieto, ja tässä
tiedonvälittämisessä meillä asiantuntijoilla on oma vastuumme kannettavana.
Ruokamaailmassa keskustelu on käynyt välillä kuumanakin
esimerkiksi lihansyönnin oikeutuksesta. Selonteossa on valittu kultainen
keskitie: kannustetaan syömään ravitsemussuositusten mukaisesti ml.
kohtuullinen määrä punaista lihaa, mutta yhä enenevästi vaaleaa lihaa, kalaa ja
erityisesti kasviksia. Selonteossa perätään myös kotimaisten vaihtoehtoisten
proteiinilähteiden lisäämistä. Tämä luo osaltaan uusia innovaatioita ja
liiketoimintaa samaan aikaan kun kehitetään nurmirehupohjaista eettistä
kotieläintuotantoamme.
Ruokakeskustelussa päästään toivottavasti pois myös
jaottelusta ”isot-pienet”. Tarvitsemme erikokoisia tiloja ja jalostavia
yrityksiä täydentämään toinen toisiaan ja palvelemaan yhä paremmin
pirstaloituneemmaksi käyvää kulutuskysyntää. Tämän monimuotoisuuden tunnisti
myös selonteko.
Tärkeintä ruokakeskustelua on kuitenkin se yhteisen
ruokapöydän ääressä perheen ja ystävien kanssa käyty keskustelu. Juhliessamme
Suomi100 -vuotta kantavana teemana on myös Syödään yhdessä. Haastankin meidät
kaikki syömään useammin yhteisen pöydän ympärillä ja nauttimaan hyvistä ruoista
ja ruokakeskusteluista!
Sllai kai? Kirsi, rouva Lähiruoka maa- ja metsätalousministeriöstä,
Sikses parasta -ohjausryhmän jäsen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti