maanantai 27. toukokuuta 2019

Paras aika villiyrteille


Kevät: tuo kaunis ja kutkutteleva aika vuodesta, jolloin päivä pitenee kohisten ja ruohonjuuritasolla alkaa tapahtua. Ensimmäiset yrtit puskevat pintaan ja kätevä kokki loihtii niistä jo kokonaisen vihreän menun, joka on paitsi näyttävä, myös ladattu ravintoaineilla ja elinvoimalla. Pitkään parjatut, köyhälistön ruokinakin tunnetut villiyrtit ovat paljon mainettaan parempia ja nykyään suorastaan murkinaa muodikkaimmasta päästä: luomua, läheltä ja mikä parasta - meillä jokaisella on mahdollisuus kerätä niitä aivan ilmaiseksi.

Miltäpä kuulostaisi alkuruuaksi konstailematon nokkoskeitto paahdetuilla pihlajansilmuilla? Entäpä vastaleivottu juurileipä taivaallisen litulaukkalevitteen kera, jonka pehmeä sipulinen maku vie kielen mennessään? Pääruokana tarjoiltu paikallinen järvikala on ympäristöystävällinen valinta lautaselle ja sen kavereiksi sopivat raikas siankärsämö ja sitruunainen ketunleipä kun taas vegaanille maistuu spelttipasta nokkospestolla. Lisukkeena voidaan tarjoilla vaikkapa kevyesti paistettua voikukan juurta ja nuorta maitohorsmaa. Villi versosalaatti valmistuu pikkuisista nokkosen-, voikukan-, vuohenputken- ja isomaksaruohon lehdistä ja on omiaan kruunaamaan kokonaisuuden.



Villikokin keittiössä vain taivas on rajana ja ennakkoluuloista luovuttuaan voi eräänä kesäiltana löytää itsensä esimerkiksi perkaamasta pelto-ohdakkeiden varsia grillattavaksi, kuten allekirjoittaneelle kävi. Keruupuuhissa kannattaa kuitenkin olla tarkkana ja valita vain kasveja jotka varmasti tunnistaa. Kompostin lähellä tai tien varsilla kasvavat yrtit kannattaa jättää rauhaan ja hakeutua puhtaammille paikoille. Muistathan että puuvartisten kasvien (esimerkiksi puiden lehdet ja kerkät) ja juurien kerääminen vaatii maanomistajan luvan. 



Yleisesti ottaen useimpien kasvien pienet versot sopivat käytettäväksi tuoreina, mutta varsinkin täysikasvuisilla yrteillä on voimakas aromi ja ne ovatkin parhaimmillaan mausteina ja haudukkeina. Toisaalta esimerkiksi aimo annoksen rautaa ja c-vitamiinia sisältävä nokkonen sopii mainiosti päivittäiseen ruuanlaittoon aina aamusmoothiesta, lettu- ja leipätaikinoihin sekä erilaisiin muhennoksiin ja kastikkeisiin. Aitojen makuelämysten lisäksi yrtit edistävät terveyttämme, joten lyhyen tuoresesongin lisäksi ne kannattaa lisätä ympärivuotiseen ruokavalioon kuivattujen yrttien muodossa.

Ihanaa hortailukautta!
Sari Koivisto
Yrttipaja / Nordic Herbs Oy

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti