Kevät:
tuo kaunis ja kutkutteleva aika vuodesta, jolloin päivä pitenee kohisten ja
ruohonjuuritasolla alkaa tapahtua. Ensimmäiset yrtit puskevat pintaan ja kätevä
kokki loihtii niistä jo kokonaisen vihreän menun, joka on paitsi näyttävä, myös
ladattu ravintoaineilla ja elinvoimalla. Pitkään parjatut, köyhälistön
ruokinakin tunnetut villiyrtit ovat paljon mainettaan parempia ja nykyään
suorastaan murkinaa muodikkaimmasta päästä: luomua, läheltä ja mikä parasta -
meillä jokaisella on mahdollisuus kerätä niitä aivan ilmaiseksi.
Miltäpä kuulostaisi alkuruuaksi konstailematon nokkoskeitto
paahdetuilla pihlajansilmuilla? Entäpä vastaleivottu juurileipä taivaallisen
litulaukkalevitteen kera, jonka pehmeä sipulinen maku vie kielen mennessään?
Pääruokana tarjoiltu paikallinen järvikala on ympäristöystävällinen valinta
lautaselle ja sen kavereiksi sopivat raikas siankärsämö ja sitruunainen
ketunleipä kun taas vegaanille maistuu spelttipasta nokkospestolla. Lisukkeena
voidaan tarjoilla vaikkapa kevyesti paistettua voikukan juurta ja nuorta
maitohorsmaa. Villi versosalaatti valmistuu pikkuisista nokkosen-, voikukan-,
vuohenputken- ja isomaksaruohon lehdistä ja on omiaan kruunaamaan
kokonaisuuden.
Villikokin keittiössä vain taivas on rajana ja ennakkoluuloista
luovuttuaan voi eräänä kesäiltana löytää itsensä esimerkiksi perkaamasta
pelto-ohdakkeiden varsia grillattavaksi, kuten allekirjoittaneelle kävi.
Keruupuuhissa kannattaa kuitenkin olla tarkkana ja valita vain kasveja jotka
varmasti tunnistaa. Kompostin lähellä tai tien varsilla kasvavat yrtit
kannattaa jättää rauhaan ja hakeutua puhtaammille paikoille. Muistathan että
puuvartisten kasvien (esimerkiksi puiden lehdet ja kerkät) ja juurien kerääminen
vaatii maanomistajan luvan.
Yleisesti ottaen useimpien kasvien pienet versot sopivat
käytettäväksi tuoreina, mutta varsinkin täysikasvuisilla yrteillä on voimakas
aromi ja ne ovatkin parhaimmillaan mausteina ja haudukkeina. Toisaalta
esimerkiksi aimo annoksen rautaa ja c-vitamiinia sisältävä nokkonen sopii
mainiosti päivittäiseen ruuanlaittoon aina aamusmoothiesta, lettu- ja
leipätaikinoihin sekä erilaisiin muhennoksiin ja kastikkeisiin. Aitojen
makuelämysten lisäksi yrtit edistävät terveyttämme, joten lyhyen tuoresesongin
lisäksi ne kannattaa lisätä ympärivuotiseen ruokavalioon kuivattujen yrttien
muodossa.
Ihanaa hortailukautta!
Sari Koivisto
Yrttipaja / Nordic Herbs Oy
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti