keskiviikko 20. toukokuuta 2020

Yhteistä näkyvyyttä paikallisille maaseudun yrityksille ja tuottajille Osta tilalta! -päivänäKuva: Instagramkäyttäjä jannamannamansikka
Kuva: Käyttäjä jannamannamansikka Instagramissa

Osta tilalta! -päivää vietetään valtakunnallisesti viidettä kertaa 12.9.2020. Vuosittain tapahtumaan osallistuu yli 200 ruoan tuottajaa ja tiloilla vierailee tuhansia kiinnostuneita kuluttajia. 

Ensimmäinen valtakunnallinen Osta tilalta! -päivä järjestettiin vuonna 2016. Muun muassa Satakunnassa oli järjestetty jo aiemmin vastaavia päiviä, joihin osallistui runsaasti paikallisia tuottajia ja yrityksiä, joten nähtiin hyväksi, että teemapäivä laajenisi valtakunnalliseksi. Jotta ilmoittautuneet tilat oli mahdollista saada valtakunnallisesti esille, päädyttiin toteuttamaan erillinen nettisivu https://ostatilalta.fi/ päivän markkinointia ja osallistuvien tilojen esittelyä varten.

Kuluneiden vuosien aikana on aktiivisesti kerätty osallistuneilta tiloilta ja myös nettisivua käyttäneiltä kuluttajilta palautetta sekä kuunneltu kokemuksia sivuston käytettävyyteen liittyen. Tänä vuonna tapahtumapäivään valmistautuminen alkoi ajantasaistamalla sivuston tekniset ratkaisut nykyajan tarpeita vastaaviksi. Keskeistä olikin muuttaa kaikki sisältö helposti kännyköillä ja tableteilla selattavaksi, jotta reittiohjeita, aukioloaikoja ja tilojen tietoja voi tarkistaa myös reissun päällä.
 

Nettisivulla tärkein sisältö on mukana olevien tilojen esittelyt ja kartta, joka auttaa vierailijat löytämään perille ja etsimään itselle sopivia tiloja lähialueelta. Useimmat vierailijat käyvät Osta tilalta! -päivänä monella eri tilalla ostamassa erilaisia tuotteita ja tutustumassa lähiseudun tiloihin, joten helppokäyttöinen, mobiiliystävällinen kartta on merkittävässä roolissa.


Ostatilalta.fi -sivuilla tuodaan nyt myös entistä paremmin esiin vuosien varrella kertynyttä kuva- ja videomateriaalia tapahtumapäivästä. Lisäksi keskityttiin parantamaan sivuston käytettävyyttä osallistuville tiloille, jotta kynnys osallistua päivään pysyy matalana ja ilmoituksen jättäminen on helppoa ja nopeaa.

Ilmoittautuminen avautui maanantaina 18.5. ja jatkuu tapahtumapäivään 12.9. saakka. Ruoan ja muiden maaseudun tuotteiden tuottajat, kotipuutarhurit, maaseudun matkailuyritykset ja esimerkiksi kalastajat voivat ilmoittautua mukaan https://ostatilalta.fi -sivustolla. Tapahtumaan voi ilmoittautua, vaikkei yleensä myisikään tuotteita suoraan kuluttajille ja ilmoittautua voi myös yhdessä lähinaapuruston tuottajien kanssa yhteisellä tapahtumalla. 

Osta tilalta! -päivä seuraa koronavirustilannetta ja muutokset päivän järjestämiseen ovat mahdollisia.

Kirjoittajat: Ellinoora Havaste ja Päivi Töyli
Valtakunnallinen Ruokasektorin koordinaatiohanke
Turun yliopiston Brahea-keskus

Osta tilalta! -päivän toteuttamisessa on mukana laaja yhteistyöverkosto. Mukana ovat maakunnissa toimivat Aitoja makuja -verkoston jäsenet, Ruokasektorin koordinaatiohanke, Maaseutuverkostopalvelut, MTK ry, SLC r.f., Maa- ja kotitalousnaiset, Marttaliitto, Marthaförbundet, Maaseudun sivistysliitto, 4H, Finlands svenska 4H sekä Lomalaidun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti